Grootmeester Anish Giri heeft de reeks remises doorbroken.

Foto Koen Suyk/ ANP

Interview

Tata Steeltoernooi

Na vijf ronden ‘net niet’ wint schaker Anish Giri

Schaker Anish Giri heeft zijn eerste overwinning binnen op Tata Steeltoernooi in Wijk aan Zee. In de zesde ronde rekende de Nederlandse troef vrijdag met de witte stukken af met Ian Nepomniatsjtsji uit Rusland. Na de 33ste zet van zijn Russische opponent kon Giri zijn eerste winstpartij vieren. „Eindelijk kwam alles samen”, zei de 22-jarige schaker. „Ik had al eerder kunnen winnen, maar in alle voorgaande partijen lukte het steeds net niet. Nu gelukkig wel.” Giri kwam door zijn overwinning op 3,5 punt, een half punt achter wereldkampioen en titelverdediger Magnus Carlsen. De Noor kwam remise overeen met Levon Aronian uit Armenië.De Amerikaan Wesley So handhaafde zich alleen aan kop van het klassement. So speelde remise tegen Baskaran Adhiban uit India en kwam daardoor op 4,5 punt na zes rondes. (ANP)