Staatssecretaris Klaas Dijkhoff wint titel De Slimste Mens

Hij is als staatssecretaris van asielzaken belast met de ‘hoofdpijnportefeuille’ zoals dat in Den Haag heet. Maar sinds vrijdagavond kan VVD-politicus Klaas Dijkhoff zich ook de ‘De Slimste Mens’ van Nederland noemen. De nummer vijf op de kandidatenlijst van de VVD is winnaar geworden van de gelijknamige, zeer populaire (1,5 miljoen kijkers) tv-quiz.

Dijkhoff maakte niet alleen school met zijn parate kennis over feiten, feitjes en allerhande trivia maar wist vanwege zijn gevatheid en droge humor een schare fans te verzamelen.

In de oorspronkelijk Belgische variant van De Slimste Mens Ter Wereld leidde een vergelijkbare combinatie van kennis en humor al eens tot een eclatant verkiezingssucces. In februari 2009 verloor het toen relatief onbekende Kamerlid Bart De Wever (N-VA) met een seconde verschil de finale. Maar iedereen waardeerde de laconieke grappen van die kwistig met Latijnse spreuken strooiende bierbuik. Vier maanden later triomfeerde hij bij de verkiezingen voor het Vlaams parlement, nu is hij burgemeester van Antwerpen en één van de belangrijkste politici van het land.