Lawineslachtoffers stonden klaar voor vertrek

Lawine in Italië Uit angst voor aardbevingen wilden de gasten van hotel Rigopiano weg. Een lawine bedolf hen. Zeker zes van hen hebben het overleefd.

Foto Reuters

Vanmorgen zijn acht personen levend gevonden onder de lawine van puin die woensdag een hotel in de Italiaanse Abruzzen bedolf. Hulpverleners hebben contact met hen gelegd.

Terwijl donderdag de hele dag was doorgezocht naar het tiental personeelsleden en ruim twintig gasten die door onder de sneeuw, de boomstammen en de puinhopen lagen, vertelde Giampiero Parete steeds maar weer zijn verhaal aan Italiaanse journalisten. Hij heeft de ramp als een van de weinigen overleefd.

Parete, 38 jaar, kok, is een pijnstiller voor zijn vrouw uit de auto aan het halen als rond half zes een enorme sneeuwmassa van een 500 meter hoge helling met een klap op het viersterrenhotel Rigopiano neerkomt. Volgens een eerste reconstructie wordt het gebouw zeker tien meter meegesleurd.

Het heeft gesneeuwd, dagenlang, zo veel sneeuw als niemand zich kan herinneren. Drie tot vier meter. Maar bovendien, eerder woensdag zijn er weer stevige aardschokken geweest. Vier daarvan met een kracht groter dan 5 op de schaal van Richter. De herinneringen aan de dodelijke aardbevingen van deze zomer, met het epicentrum enkele tientallen kilometers verder bij Amatrice, meer in het hart van het berggebied, zijn nog levendig. De meeste hotelgasten besluiten weg te gaan.

Parete stapt met zijn vrouw en zijn twee kinderen in zijn stationwagon. Het plan is met twee andere auto’s in colonne de bergen uit te rijden, terug naar de kustplaats Pescara - het hotel ligt op 1.200 meter hoogte, aan de rand van het park van de Gran Sasso. Maar iemand van het hotel waarschuwt hen dat de weg geblokkeerd is door een muur van sneeuw. Beter wachten op de sneeuwschuiver. Ook andere gasten besluiten weg te gaan. De meeste verzamelen zich in de lobby. De sneeuwschuiver wordt tegen drie uur ’s middags verwacht. Maar het wordt vier uur, en het laatste nieuws is dat de weg pas om zeven uur kan worden vrijgemaakt.

Lees ook: Van luxe resort in de Italiaanse bergen is weinig over

Na de lawine slaagt Parete erin zijn baas te bellen, eigenaar van een restaurant. Die slaat alarm. Elf kilometer verderop vertrekken hulptroepen, maar die komen langzaam vooruit, soms maar zevenhonderd meter per uur. De sneeuw ligt twee meter hoog, overal liggen bomen over de weg. Het gaat te langzaam. Om één uur ’s nachts wordt besloten dat vier mannen op ski’s verder gaan, met lampen op het voorhoofd om te kunnen zien waar ze zijn. Tegen half vier bereiken ze de parkeerplaats bij het hotel, waar Parete en een andere overlevende volkomen verkleumd in de auto zitten.

Hulpverleners vertellen dat de reddingshonden af en toe aanslaan, maar dat ze door vier, vijf meter sneeuw moeten graven. „Ik kan alleen nog maar hopen”, had Giampiero Parete donderdag in het ziekenhuis gezegd. Vrijdagmorgen melden hulpverleners dat ze met zes overlevenden mensen onder de sneeuw contact hebben kunnen leggen.