Schuldenberg

Chinese groei laagste sinds 1990

China heeft zijn economische groeidoelstelling voor 2016 gehaald, maar de economie groeide wel het langzaamst in 26 jaar. Het Chinese bruto binnenlands product (bbp) nam vorig jaar toe met 6,7 procent. De Chinese regering had aangestuurd op een economische groei tussen de 6,5 en 7 procent.

Beter dan verwacht presteerde de economie in het vierde kwartaal van 2016. De economie groeide met 6,8 procent ten opzichte van dezelfde periode van 2015. De Chinese overheid probeert de economie minder afhankelijk te maken van buitenlandse vraag door grootschalige investeringen in met name infrastructuur en woningbouw. Hierdoor exploderen de publieke en particuliere schulden. „De groei is alleen gestabiliseerd door een gigantische overheids- en kredietimpuls”, schreef vermogensbeheerder Pimco deze week in een rapport. De totale schuld van de Chinese overheid, burgers en bedrijven samen zal dit jaar meer dan 285 procent van het bbp bedragen, zo verwacht Pimco, ofwel 90 procent hoger dan in 2008. Ondertussen dreigt op de huizenmarkt een zeepbel te ontstaan. De Chinese economie draait nog steeds in belangrijke mate op export, maar die kan onder druk komen te staan als aanstaand Amerikaans president Donald Trump protectionistische maatregelen neemt. Hij heeft hogere invoerheffingen op Chinese waar aangekondigd. Ook beschuldigt Trump de Chinezen er ook van de waarde hun munt kunstmatig laag te houden. De Chinese president Xi Jinping waarschuwde deze week in Davos voor een handelsoorlog, die volgens hem wereldwijd schade zou veroorzaken. (Reuters)