In beeld

Nog snel oversteken naar Amerika

In de maanden tussen Trumps verkiezing en inauguratie heerst er topdrukte aan de grens met Mexico. Migranten op de vlucht voor het geweld in Midden-Amerika proberen nog snel de Rio Grande over te steken voordat Trump komt.
De Rio Grande rivier, door Mexicanen de Rio Bravo genoemd, kronkelt langs de grens van Texas. Duizenden migranten steken hier jaarlijks over naar de VS.
John Moore/AFP
In de twee maanden tussen Trumps verkiezing en de inauguratie, piekte de migratie.
John Moore/AFP
De grenswacht hield alleen al in november 47.214 migranten aan, vooral gezinnen en alleenstaande kinderen.
John Moore/AFP
De migranten komen niet alleen uit Mexico maar vooral uit drie Midden-Amerikaanse landen: Honduras, Guatelamala en El Salvador.
John Moore/AFP
Deze landen worden geplaagd door bendegeweld en hun moordcijfers verschillen weinig van een Midden-Oostenland in oorlog.
John Moore/AFP
Door dat geweld zijn veel migranten feitelijk vluchtelingen. Mexico is een doorvoerland geworden, grenssteden zitten vol migranten.
John Moore/AFP
Vaak zijn ze minderjarig: families met kinderen krijgen het gemakkelijkst een verblijfstatus in de VS. Maar veel jongeren reizen ook zonder ouders en zoeken na aankomst in de VS familie op.
John Moore/AFP
Een surveillanceballon vliegt over het grensgebied. Als het aan Donald Trump ligt, zien de VS de komende jaren veel minder Mexicanen komen.
John Moore/AFP
Een centrale campagnebelofte van de nieuwe Amerikaanse president was illegale migranten te stoppen met een "magnifieke" grensmuur.
John Moore/AFP
Ruim een derde van de 3.201 kilometer lange grens is al uitgerust met hekken en muren, gebouwd vanaf de jaren negentig toen Bill Cinton president was.
John Moore/AFP
Het idee van de muur was dat het migranten zou afschrikken, omdat ze gedwongen werden gevaarlijkere routes te nemen.
John Moore/AFP
Het aantal migrantendoden aan de grens steeg echter, door verdrinkingen in de rivier en uitdroging en zonnebrand in de woestijn of het struikenlandschap van Texas.
John Moore/AFP
In de toekomst zullen vooral mensensmokkelaars profiteren van de hardere aanpak van Trump, is de vrees.
John Moore/AFP
Per helikopter, auto, speedboot en zelfs te paard blijven grensbewakers voorlopig nog druk met speuren naar illegale migranten.
John Moore/AFP