Nederlandse agrarische export breekt records

Landbouw De uitvoer van Nederlandse bloemen, groenten, fruit en vlees is vorig jaar fors toegenomen. Duitsland is de belangrijkste markt.

Landbouw steeds belangrijker binnen totale export
Landbouw steeds belangrijker binnen totale export

De Nederlandse landbouwexport was nog nooit zo hoog als in 2016. In totaal voerde Nederland voor 85 miljard euro aan agrarische producten uit, een stijging van 4,4 procent ten opzichte van 2015. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

De landbouwexport breekt al jaren records, maar dit jaar is de stijging extra groot. De afgelopen drie jaar ging het steeds om ongeveer een miljard euro extra, dit jaar om 3,6 miljard. Ook steeg het aandeel van de landbouwsector in de totale uitvoer tot bijna 20 procent.

Volgens een studie van het CBS en de Wageningen Universiteit was Nederland in 2015 de tweede landbouwexporteur van de wereld wat betreft uitvoerwaarde, na de Verenigde Staten. Kijk je naar netto-exporten (export minus import), dan staat Nederland wereldwijd op de derde plek na de Brazilië en Argentinië.

Nederlands belangrijkste agrarische exportproduct blijft de sierteelt. Hieronder vallen onder meer bloemen en planten. Daarna volgen vlees, zuivel, eieren, groente en fruit. Ook de uitvoer van zogenoemde tertiaire landbouwproducten zwelt aan. Dat zijn onder meer landbouwmachines en meststoffen. Worden die meegeteld bij de agrarische export, dan bedraagt die 94 miljard euro.

Duitse markt

Ruim een kwart van de Nederlandse landbouwexport gaat naar Duitsland. Nog eens 52 procent gaat naar de rest van de Europese Unie, het overige kwart naar de rest van de wereld. Nederland heeft een sterke positie op de Duitse agrarische markt. Bijna een kwart van de Duitse invoer van landbouwproducten komt uit Nederland. Omgekeerd koopt Nederland ook veel agrarische producten uit Duitsland. 19 procent van de Nederlandse landbouwimport komt uit het oostelijke buurland.