MArtin Winterkorn

Oud-topman van Volkswagen houdt vol dat hij niet eerder van dieselfraude wist

Ex-VW-topman Martin Winterkorn.
Ex-VW-topman Martin Winterkorn. Foto Reuters

De voormalige topman van Volkswagen Martin Winterkorn ontkent dat hij voor september 2015 al afwist van het dieselschandaal. Dat heeft de Duitser donderdag verklaard tijdens een hoorzitting van een parlementaire commissie in de Duitse Bondsdag. Niettemin heeft hij zijn excuses aangeboden omdat de emissiefraude het vertrouwen van miljoenen klanten heeft geschaad.

Winterkorn weigerde tijdens de zitting te zeggen op welke datum hij op de hoogte werd gebracht van het schandaal, maar volgens de verklaring van Volkswagen zou dat pas begin september 2015 gebeurd zijn. De Duitse krant Bild am Sonntag schreef echter onlangs dat het gesjoemel met de dieselmotoren al eerder bij Winterkorn bekend was. In juli 2015 had de top van Volkswagen namelijk al een overleg over de problemen met de motoren en de dreigende juridische gevolgen, zo zou blijken uit documenten die in het bezit zijn van de krant.

Gesteund door twee advocaten verklaarde Winterkorn dat hij „ook op zoek is naar bevredigende antwoorden”. Verder zei hij dat het voor hem ook onbegrijpelijk was dat hij niet eerder over het schandaal geïnformeerd was. Er loopt ook een strafrechtelijk onderzoek naar Winterkorn. Hij zou beleggers te laat op de hoogte hebben gebracht van het schandaal, wat tot grote financiële schade heeft geleid. (NRC)