Blokhuijsen aan de leiding op NK allround na winst 5.000 meter

Op dit schaatstoernooi in Thialf is één startbewijs te verdienen voor het WK allround. Jan Blokhuijsen is net als Sven Kramer (doet niet mee) al zeker van deelname.

Marije Joling in actie op de 3000 meter tegen Linda de Vries tijdens het NK Allround
Marije Joling in actie op de 3000 meter tegen Linda de Vries tijdens het NK Allround Foto Vincent Jannink/ANP

Na de winst op de 5.000 meter gaat Jan Blokhuijsen aan de leiding op het NK allround. De titelverdediger lijkt op weg naar zijn tweede titel. In een tijd van 6.20,68 versloeg hij de verrassende nummer twee op de 5 kilometer, de 20-jarige schaatser Marcel Bosker. Met 6.24,76 was hij meer dan een seconde sneller dan zijn persoonlijk record.

Patrick Roest eindigde als derde op deze afstand en staat nu tweede in het klassement. Koen Verweij stelde zeer teleur met de negende plek. Hij won eerder op vrijdag nog de 500 meter. Bij het NK allround is bij de mannen één startbewijs te verdienen voor het WK allround, die op 4 en 5 maart in Hamar (Noorwegen) wordt gehouden. Sven Kramer en Jan Blokhuijsen zijn al geplaatst.

Joling aan de leiding, Ter Mors ziek en stapt af

Bij de vrouwen gaat Marije Joling na twee afstanden aan de leiding. Ze werd derde op de 500 meter en op de 3 kilometer eindigde als ze tweede. Deze afstand werd gewonnen door Yvonne Nauta in een tijd van 4.06.54. Zij staat derde in het klassement. Op de voorlopig tweede plaats staat Linda de Vries.

Op de 3.000 meter leek Joling de snelste tijd te noteren, maar in de laatste ronde stortte ze helemaal in. Uiteindelijk eindigde ze de drie kilometer in 4.07,78. Eerder op vrijdag won Jorien ter Mors de 500 meter in 38,59. Maar kort na haar race werd ze ziek en besloot om te stoppen met het toernooi. Op deze sprintafstand eindigde De Vries als tweede en Joling als derde.

Titelverdedigster Antoinette de Jong doet niet mee aan het NK allround, ze is al zeker van een startbewijs op het WK allround. De andere geplaatste schaatser, Ireen Wüst besloot om mee te doen voor het NK sprint dat ook dit weekend wordt gehouden in Heerenveen. Alleen de winnaar van het NK allround plaatst zich voor het WK allround, die op 4 en 5 maart in Hamar wordt gehouden.