Jaap Uijlenbroek nieuwe topambtenaar Belastingdienst

Jaap Uijlenbroek, nu nog directeur-generaal bij het Rijksvastgoedbedrijf, wordt op 23 januari de opvolger van de opgestapte Hans Leijtens.

Een foto van Jaap Uijlenbroek uit 2007.
Een foto van Jaap Uijlenbroek uit 2007. Foto Sander Koning/ANP

De ministerraad heeft vrijdagmiddag besloten Jaap Uijlenbroek voor te dragen als nieuwe directeur-generaal van de Belastingdienst. De 51-jarige Uijlenbroek, nu nog directeur-generaal bij het Rijksvastgoedbedrijf, wordt op 23 januari de opvolger van Hans Leijtens die moest opstappen nadat hij de problemen bij de fiscus niet wist op te lossen.

Minister Blok van Wonen en Rijksdienst (VVD) had Uijlenbroek voorgedragen, die een lange staat van dienst als hoge ambtenaar heeft. Zo was hij voordat hij verantwoordelijk werd voor het vastgoed dat in het bezit is van het overheid ook directeur-generaal Organisatie en Bedrijfsvoering bij het ministerie van Binnenlandse zaken en algemeen directeur van de Arbeidsinspectie. Hij vervulde bestuursfuncties bij het toenmalige ministerie van VROM en Sociale zaken en is bijzonder hoogleraar Arbeidsverhoudingen in de publieke sector aan de universiteit van Leiden.

Lees ook een profiel van Uijlenbroek uit 2004: Slimme bestuurder met veestapel

De Belastingdienst moest op zoek naar een nieuwe topman nadat Leijtens vorige week vrijdag besloot op te stappen, naar eigen zeggen omdat hij zichzelf niet meer de aangewezen persoon vond om de fiscus te leiden. Zijn vertrek had echter alles te maken met de problematische situatie bij de Belastingdienst, waar een grote reorganisatie is ontspoord. Daardoor heeft dit proces inmiddels meer dan 70 miljoen euro meer gekost dan begroot en dreigt er een tekort aan hoogopgeleid personeel.