Hans Breukhoven (70) overleden

Ondernemer De oprichter van Free Record Shop begon in 1971 ‘de kleinste platenwinkel van Europa’.

Hans Breukhoven, de oprichter van Free Record Shop, is vrijdag op 70-jarige leeftijd in zijn woonplaats Londen overleden. Dat heeft zijn voormalige zakenpartner Juan da Silva vrijdag bevestigd aan persbureau ANP na een bericht in De Telegraaf. De zakenman leed al geruime tijd aan alvleesklierkanker.

Breukhoven, die werd geboren in Rotterdam-Zuid, begon eind 1971 in een krap twee meter breed pand te Schiedam „de kleinste platenwinkel van Europa”. In Londen en Parijs kocht hij wekelijks de nieuwste lp’s die, buiten het kartel van de platenbranche om in Nederland, voor vijf gulden onder de prijs in de handel kwamen. Vooral in de jaren tachtig groeide het aantal winkels van de Free Record Shop gestaagd. Uiteindelijk groeide Free Record Shop uit tot een grote keten met 350 winkels in de Benelux en Scandinavië met een jaaromzet van ruim 500 miljoen euro. Met de komst van het downloaden van muziek stagneerde het succes van de Free Record Shop. In 2014 gingen alle winkels dicht als gevolg van het faillissement van moederbedrijf Fresh Entertainment Nederland B.V. Breukhoven was eerder getrouwd met Connie Breukhoven, die bekend was als hitzangeres Vanessa. (NRC)