Brieven

Gouden regen

Donald Trumps goddelijke inspiratie

illustraties Cyprian Koscielniak

In NRC van afgelopen dinsdag (17/1) schrijft bioloog Kees Moeliker op de Achterpagina over plasseks bij een bepaald type apen in Costa Rica. „Mannetjes plassen krachtig op hun handen en wrijven er hun vacht mee in als signaal van beschikbaarheid”. Vrouwtjes krijgen kennelijk extra trek door de urinegeur.

Donald Trump in gezelschap van apen. Ik vind dat hem met deze vergelijking ernstig onrecht wordt aangedaan. Plasseks komt immers ook op het allerhoogste, ja goddelijk niveau, voor. Oppergod Zeus was er ook al mee doende. Zoals bekend was Zeus een nogal notoire vreemdganger. Om zijn wettige echtegenote Hera te misleiden koos hij bij ieder avontuur voor een nieuwe vermomming. En toen hij zijn begerig oog had laten vallen op de koningsdochter Danaë, pakte hij het zeer slim aan. Hij koos voor de gedaante van een ‘gouden regen’.

Niks apen dus, maar navolging van de baas van de Olympische goden. Donald Trump kent zijn klassieken. En die inspiratie komt ook naadloos overeen met het karakter van de nieuwe president van de Verenigde Staten.