Interview

Gogme versus klunzigheid in Twentse voetbalveste

Eredivisie Een Deense verdediger beslist de ‘derby van het oosten’. FC Twente effectief, Heracles klunzig, maar de wedstrijd was amusant.

Uitgerekend een speler uit de vaak verguisde verdediging van FC Twente besliste vrijdagavond de derby tegen Heracles. Joachim Andersen, 20-jarige Deen, was de gevierde man dankzij een rake kopbal in de tiende minuut.

Aan die treffer ging nogal wat klunzigheid bij Heracles vooraf. De verdediging anticipeerde apatisch op een snel genomen vrije trap, waarna de vrijgelaten Andersen ongehinderd raak kon koppen. Knulligheid versus gogme, twee reacties die bepalend bleken voor de eindstand.

Het verloop na Andersens doelpunt was een derby eigen: rommelig, spannend, kansen die niet gemist hadden mogen worden en een uitblinker die cijfermatig niet uitblonk. De Turkse, fijnbesnaarde Enes Ünal tilde zichzelf boven de Twentse grauwheid uit, maar frustreerde zijn optreden met een afgekeurd doelpunt wegens buitenspel – wel fraai ingeschoten – en een bal tegen de paal. Maar ach, Ünal is Ünal, altijd aantrekkelijk in onvoorspelbaarheid.

En Heracles? De ploeg bood manhaftig tegenstand, maar miste de finesse en de leepheid om de nederlaag te ontlopen. Het gevoel achteraf was katterig, maar de veldverhouding werd uiteindelijk recht gedaan.

De morele winst vierden de Heracles-supporters voor de derby toen een muurbeeltenis van clubicoon Blaise N’Kufo bij de Grolsch Veste met graffiti werd beklad. Almelose fans hadden N’Kufo’s rode shirt vervangen door een tenue van Heracles. Bij FC Twente konden ze de humor er niet van inzien. ‘Daar moet je van afblijven’, mokte FC Twente-trainer René Hake tegenover de regionale krant Tubantia.