Gambiaanse president Jammeh treedt af en vertrekt

Yahya Jammeh, heeft op de staatstelevisie zijn vertrek aangekondigd. Hij deed dat na lange onderhandelingen met West-Afrikaanse bemiddelaars en onder druk van een militaire invasie.

Een delegatie van West-Afrikaanse leiders brengen een bezoek aan Jammeh om hem te overtuigen om zijn positie als president van Gambia op te geven.
Een delegatie van West-Afrikaanse leiders brengen een bezoek aan Jammeh om hem te overtuigen om zijn positie als president van Gambia op te geven. Foto Afolabi Sotunde/ Reuters

Voormalig president Yahya Jammeh heeft toegezegd dat hij aftreedt als president van Gambia en het land verlaat. Dat deed hij in de nacht van vrijdag op zaterdag op de staatstelevisie. De donderdag als nieuwe president beëdigde Adama Barrow liet dat eerder al weten via Twitter. Barrow won vorige maand de presidentsverkiezingen in het West-Afrikaanse land.

Twitter avatar BarrowOfficial1 Adama Barrow I would like to inform you that Yaya Jammeh agreed to relinquish power and leave the country.

Jammeh zou zijn positie hebben opgegeven tijdens een gesprek met de regeringsleiders van Guinee en Mauritanië. Zij reisden op vrijdag naar de hoofdstad Banjul. Hem was tot 16.00 een ultimatum gegeven om het land te verlaten. Ook zijn er militairen van het regionale samenwerkingsverband Ecowas in Gambia. Door het vertrek van Jammeh hoeven zij niet in actie te komen.

Lees ook: Correspondent Koert Lindijer over het vertrek van Jammeh

VN-Veiligheidsraad gaf goedkeuring aan militaire actie

Op donderdag legde Barrow zijn ambtseed af op de Gambiaanse ambassade in de Senegalese hoofdstad Dakar. Gelijk na de beëdiging maakte de VN-Veiligheidsraad bekend dat een militaire actie van het West-Afrikaanse samenwerkingsverband Ecowas goedkeuren. De troepen uit onder meer buurland Senegal trokken op donderdagavond de grens over.

Lees ook: Gambia: Banjul feest, maar Jammeh wil niet weg

In de afgelopen dagen brokkelde de steun voor Jammeh steeds verder af. Veel ministers stapten op en afgelopen woensdag vertrok ook de vicepresident Isatou Njie Saidy, sinds 1997 een metgezel van Jammeh.