Brieven

Elfstedentocht

‘It giet oan’ – zo moet het vaker lukken

De Elfstedentocht wordt maar heel af en toe gereden. Dat is misschien z’n charme maar ook wel heel erg jammer. Een langere aaneengesloten vorstperiode wordt met het veranderende klimaat steeds onwaarschijnlijker.

Zou het niet mooi zijn als de tocht der tochten veel vaker, misschien wel jaarlijks gereden kan worden?

Om de kans te vergroten dat het ‘oan giet’ zou je een parcours kunnen maken naast het bestaande dat veel eerder bevriest en beschaatsbaar is. Denk bijvoorbeeld aan een fietspad met een opstaande rand dat onder water gezet kan worden zodra het gaat vriezen. Een paar centimeter is voldoende. Het materiaal van het wegdek kan zo gekozen worden dat deze sneller bevriest en de koude vast kan houden. Langs de route zouden er waterpunten moeten zijn.

Bij warmer weer kan dit parcours gebruikt worden door skeelers en fietsers.

Zo heb je er een toeristische attractie voor Friesland voor alle jaren en jaargetijden.