Demonstraties

Rellen en arrestaties in Washington bij inauguratie

Na de beëdiging van Donald Trump als president van de Verenigde Staten is het vrijdag in Washington tot rellen gekomen. Actievoerders raakten slaags met agenten, die in groten getale aanwezig waren.

Tientallen mensen zijn aangehouden en de politie zette traangas, pepperspray en flitsgranaten in om de menigte uiteen te drijven. Tv-zender CNN sprak van negentig arrestaties.

Er werden autoramen en vensters van winkels met hamers ingeslagen. Ook werd verkeer geblokkeerd en leuzen geschreeuwd. De demonstranten droegen slogans mee als ‘Make racists afraid again’ (‘Maak racisten weer bang’), een verwijzing naar Trumps ‘Make America great again’. Een hulpmedewerkster van de Katholieke Kerk uit Iowa, die niet aan het geweld deelnam, zei tegen Reuters: „De boodschap die ik wil geven is dat Trump dit land niet vertegenwoordigt, maar de grote zakenbelangen.”

Al voor de ceremonie van start was gegaan was het onrustig in het politieke hart van de VS. De rellen speelden zich af op zo’n twee kilometer van het Capitool, waar de inauguratie plaatsvond. Een groep van ongeveer vijfhonderd in het zwart geklede betogers, van wie sommigen gemaskerd, had het voorzien op winkelruiten en auto's. Onder andere een filiaal van McDonald’s, Bank of America en een winkel van Starbucks werden beschadigd. Agenten kregen flessen en stenen naar het hoofd gegooid. Volgens de politie werden twee agenten lichtgewond door mensen die hun arrestatie probeerden te voorkomen.

De onrust hield aan en ook na de toespraak van Trump kwam het tot rellen. In de stad hing volgens media een gespannen sfeer. De oproerpolitie voerde charges uit en probeerde de actievoerders weg te krijgen van de route waar later op de dag een parade voorbij zou komen. (Reuters, ANP, NRC)