Crisis in Gambia

‘Oud-president belooft zijn verzet op te geven’

De voormalige Gambiaanse president Yaya Jammeh heeft vrijdag eindelijk de handdoek in de ring gegooid en ingestemd met zijn vertrek naar het buitenland. Dit hebben verscheidene bronnen in Gambia en het buurland Senegal bevestigd. Het wachten was echter nog op Jammeh’s daadwerkelijke vertrek. Daarmee zou de weg vrij zijn voor de donderdag in Senegal beëdigde Adama Barrow, winnaar van de recente verkiezingen.

Met een buitenlandse legermacht aan de poorten van de hoofdstad Banjul had Jammeh weinig keus. De presidenten van Guinée en Mauritanië die een laatste bemiddelingspoging ondernamen zouden met Jammeh meereizen.

Het ultimatum van het regionale samenwerkingsverband Ecowas dat hij om 12 uur in de middag moest opstappen, liet Jammeh enkele uren verlopen. Inmiddels had zijn voormalige legerleider Ousman Badjie, verklaard de Senegalese soldaten van de interventiemacht met een kopje thee en bloemen in Banjul te zullen verwelkomen. Het Senegalese leger was donderdag al zonder weerstand Gambia binnengevallen maar hield buiten Banjul stil.