Valse bommeldingen bij tientallen Joodse centra in VS

Zeker 27 instellingen ontvingen een dreigtelefoontje. Negen dagen geleden was er ook al een golf van valse bommeldingen.

Archieffoto van een Amerikaanse politieauto.
Archieffoto van een Amerikaanse politieauto. Foto Kena Betancur / AFP

Opnieuw zijn tientallen Joodse centra door de hele Verenigde Staten woensdag het slachtoffer geworden van valse bommeldingen. Dat meldt JCC North America, een Amerikaanse koepelorganisatie voor de centra. In totaal ontvingen 27 instellingen in zeventien verschillende staten telefoontjes waarin gemeld werd dat zich een explosief in het gebouw zou bevinden.

Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de telefoontjes tot nu toe opgeëist. Meerdere instellingen moesten worden geëvacueerd, maar er vielen geen gewonden en nergens werden explosieven gevonden.

Negen dagen eerder werd ook al een reeks valse bommeldingen gedaan bij Joodse centra. Toen werden zestien organisaties in negen staten bedreigd.

FBI start onderzoek

De FBI is in samenwerking met het ministerie van Justitie een onderzoek naar de meldingengolf begonnen. Gekeken wordt of er burgerrechten zijn geschonden bij het doen van de dreigementen. De autoriteiten hebben nog geen verdachten of mogelijke motieven genoemd.

Pauk Goldenberg, nationaal directeur van het Secure Community Network dat Joodse groepen adviseert op het gebied van veiligheid, noemt de situatie ongehoord:

“Dit zijn individuen of groepen die onze manier van leven proberen te ontregelen. Wij gaan hierdoor geen instellingen sluiten.”