Robot maakt ufo-achtige designlamp

‘We voelden de drang om te creëren’, zegt industrieel ontwerper Søren Blomaard (36) over het ontstaan van Atelier Robotiq, dat designlampen in ufo-vorm maakt. Het bijzondere: een robotarm voert het werk uit.

Door de positieve reacties op hun expositie tijdens de Museumnacht 010 in 2015 wisten Blomamaard en zijn twee zakenpartners dat ze ‘iets bijzonders in handen hadden’.

Anne-Lise Heydra (31) besloot haar baan als art director bij een reclamebureau op te zeggen en ging, als enige van de drie, fulltime aan de slag in het atelier.

De Dutch Design Week volgde en de lampen waren afgelopen jaar te zien op Salone del Mobile, de designweek van Milaan. Dit zorgde voor de nodige belangstelling, tot in The New York Times aan toe.

Het drietal kocht een tweedehands robot uit de auto-industrie en programmeerde het apparaat met collega-ontwerper Dimitrios Iakovou (40). De gebruikte techniek wordt normaal gesproken toegepast in de lucht- en ruimtevaartindustrie.

De robotarm wikkelt volgens een nauwkeurig wiskundig model vezels om een mal. Dit levert een uitgekiend lijnenspel op waar het licht doorheen schijnt. Ook al is het een functioneel object, de lamp lijkt met het licht vooral zichzelf te accentueren.

Voor een lamp wordt tweehonderd meter draad gebruikt; het eindresultaat weegt nog geen honderd gram.

Robotiq, gevestigd in het centrum van Rotterdam, doet alles zelf: van het schuren van de mallen tot het handgeschreven kaartje voor verzending. Heydra: „Een ontwerp van een robot alleen levert vaak een kil product op.”

Naast de webshop zijn de lampen van Robotiq, dat als onderneming ‘organisch’ zegt te willen groeien, in een handvol winkels in Nederland en België te koop. In 2016 maakten ze zo’n honderd lampen. Omdat ze de productie dit jaar iets willen opschroeven, namen ze onlangs een werknemer aan.

De nieuwe collectie wordt dit voorjaar opnieuw in Milaan gepresenteerd. De makers zijn kritisch. Blomaard: „Onze filosofie is tijdloos en minimalistisch. Pas als hieraan is voldaan, is een ontwerp af.”