Rechtszaak tegen inbrenger

Veilinghuis Sotheby’s heeft tweede valse oude meester verkocht

Een geschilderd portret van kerkvader Hiëronymus, toegeschreven aan de zestiende-eeuwse Italiaanse oude meester Parmigianino, is een moderne vervalsing. Dat blijkt uit de aanklacht van een rechtszaak, die 17 januari in New York is aangespannen door Sotheby’s. Het veilinghuis eist 672.000 dollar van de Luxemburgse verzamelaar die het schilderij inbracht. Dat bedrag ontving de man na de verkoop in 2012. Het veilinghuis vroeg de nieuwe eigenaar onlangs het schilderij te laten onderzoeken op echtheid, toen het ontdekte dat het schilderij eerder in bezit was van Giuliano Ruffini, de Franse verzamelaar bij wie ook de valse Frans Hals vandaan kwam die Sotheby’s in 2010 verkocht. Net als bij de Hals bevat de verflaag van de Parmigianino twintigste-eeuwse elementen. Ook ditmaal heeft het veilinghuis de koper schadeloos gesteld. Ruffini heeft meer oude schilderijen verkocht. Zijn verweer: hij heeft nooit geclaimd dat zijn schilderijen echt zijn. (NRC)