Moldavië

President Dodon wil af van Europees associatieverdrag

De Moldavische president Igor Dodon heeft tijdens een bezoek aan Moskou verklaard het associatieverdrag met de EU te willen schrappen. Liever, zo zei Dodon in een persconferentie met de Russische president Poetin, ziet hij Moldavië als onderdeel van het door Rusland geleide Euraziatische Economische Unie. Dodon zei het Europese associatieverdrag te willen annuleren als zijn partij bij de volgende verkiezingen wint. „Ik heb mij meerdere keren uitgesproken tegen de ondertekening van het associatieverdrag met de EU. Naar mijn mening heeft dit verdrag Moldavië geen enkel positief resultaat opgeleverd.” Cijfers van de Europese buitenlandse dienst weerspreken Dodons claim. De export naar de EU bedraagt 62 procent, tegen 12 procent naar Rusland. Dodon zei nieuwe afspraken te willen maken en kondigde aan in februari in Brussel te zullen overleggen. (NRC)