Mogelijk 30 hotelgasten bedolven onder lawine

Italië Sneeuwval bemoeilijkt het reddingswerk in de Abruzzen. „Ik heb alles verloren. Daaronder liggen mijn vrouw en kinderen.”

Een brandweerhelikopter voerde donderdagochtend reddingsoperaties uit in het getroffen gebied.
Een brandweerhelikopter voerde donderdagochtend reddingsoperaties uit in het getroffen gebied. Foto AFP

Pas vier doden waren donderdagavond geborgen in hotel Rigopiano in de Italiaanse Abruzzen, dat een etmaal eerder bedolven raakte onder een lawine na een reeks aardbevingen. Gevreesd wordt dat ook 25 andere gasten van het viersterrenhotel de ramp niet hebben overleefd.

Reddingswerkers zeiden nog altijd geen geluid te hebben gehoord van onder het onder de sneeuw deels bezweken hotel. Volgens de regionale gouverneur is het hele gebouw door de schok tien meter verschoven.

Een van de twee overlevenden bij het hotel, de kok Giampaolo Parete (38), vierde met vrouw en kinderen vakantie. Hij haalde net iets op uit zijn auto. „Ik heb alles verloren”, meldde hij donderdag een vriend. „Daaronder liggen mijn vrouw en mijn twee kinderen, Ludovica, die zes jaar is, en Gianfilippo van acht jaar.”

Ten tijde van de lawine waren voor zover bekend 22 gasten, onder wie Paretes vrouw en kinderen, en zeven personeelsleden in het drie verdiepingen tellende hotel. Dit ligt bij het plaatsje Farindola in het nationaal park Gran Sasso, zo’n 45 kilometer van de kuststad Pescara.

Exceptionele omstandigheden

De eerste reddingswerkers bereikten het hotel pas om 04.00 uur op ski’s, terwijl Parete al rond 17.30 uur de vorige avond om hulp had gevraagd bij een bevriende restauranthouder. Die poogde hulpdiensten te mobiliseren maar die namen hem volgens hem niet serieus.

Het hoofd van de Italiaanse burgerbescherming verweerde zich tegen kritiek met een verwijzing naar de exceptionele omstandigheden. Niet alleen werd de regio in Midden-Italië getroffen door hevige aardschokken maar ook door zware sneeuwval, op sommige plaatsen tot vijf meter. Daardoor was hotel Rigopiano over land niet met voertuigen te bereiken. Wel werden naderhand helikopters ingezet.

Uit beelden bleek dat de gangen van het hotel vol met sneeuw lagen, omdat de buitenmuur deels was weggeslagen. Het staat niet vast of de lawine een gevolg was van de aardbevingen. Het epicentrum daarvan lag bij Amatrice, dat in 2016 al door een beving werd getroffen. Daarbij kwamen zo’n 300 mensen om. Afgezien van de slachtoffers in hotel Rigopiano viel er ditmaal elders echter voor zover bekend slechts één dode.