Opinie

‘Gemeente moet een consequent vlagbeleid voeren’

Stelling van de week Eerdmans liet de Israëlische vlag hijsen. NIDA projecteerde vervolgens de Palestijnse vlag op het stadhuis. Wanneer vlagt de gemeente?

Locoburgemeester Joost Eerdmans ligt onder vuur omdat hij na de aanslag in Jeruzalem op 8 januari de Israëlische vlag halfstok liet hijsen op het stadhuis. Eerdmans (Leefbaar), die niet inging op het verzoek van NRC om nader te reageren, deed dit „op basis van het gevoel, ook in de maatschappij en in Rotterdam.” Voor de linkse oppositie (SP, PvdA, GroenLinks en NIDA) reden voor schriftelijke vragen over het vlagbeleid. Want burgemeester Aboutaleb (PvdA) zei eerder dat enkel in samenspraak met andere burgervaders wordt besloten over het halfstok hijsen van buitenlandse vlaggen op het stadhuis. De stelling luidt: ‘Gemeente moet een consequent vlagbeleid voeren’.

Nourdin el Ouali, fractievoorzitter NIDA: „Wij vinden het niet kunnen dat de locoburgemeester een aanslag op een bezettingsleger in door Israël bezet Oost-Jeruzalem aangrijpt om zijn solidariteit te tonen. En dat hij dit nog nooit eerder heeft getoond met het onderdrukte volk en de dodelijke slachtoffers van diezelfde bezetting. Dit toont wel aan hoe weinig principieel en consequent het beleid van dit stadsbestuur is waar het gaat om het uitdragen van internationale solidariteit. Dat dient gestoeld te zijn op internationaal recht. We moeten de moeilijke discussie daarover aangaan. Niet uit de weg gaan door geen solidariteit te betuigen. Laten we die discussie en het beleid vooral voeren aan de hand van principes en niet vanuit een roekeloos gevoelsbesluit van de locoburgemeester. We dienen ons ook bewust te zijn van ons internationale aanzien met onze wereldhaven en niet in de laatste plaats met het Internationaal Gerechtshof in de metropoolregio Rotterdam-Den Haag.”

Samuel Schampers, fractievoorzitter D66: „Ik kan niet beoordelen of het vlagbeleid inconsequent is omdat ik niet weet wat dat beleid inhoudt. Gaat de vlag alleen halfstok bij terreuraanslagen of bij alle aanslagen? In dat laatste geval kunnen we elke dag wel vlaggen. Het is goed om daar duidelijkheid over te krijgen. Ik kan volgen dat zo’n eerbetoon plaatsvindt bij een terreuraanslag in een bevriend land maar de situatie in Israël is anders omdat het land in oorlog is. Met hun vraag waarom de vlag wél halfstok ging voor de aanslag op Israëlische soldaten in het door Israël bezette Oost-Jeruzalem en niet bij andere dodelijke slachtoffers van geweld in het land, sturen de vragenstellers aan op een discussie over het Israëlisch-Palestijnse conflict. Dat lijkt me zinloos in de Rotterdamse gemeenteraad.”