Gedoe rond koek en zopie op natuurijs Waterland

Schaatsliefhebbers uit Amsterdam trekken in geval van natuurijs massaal naar de sloten en meren in Waterland. Maar daar is nu gedoe ontstaan. Lokale oppositiepartijen in de gemeente Waterland zijn ontstemd over de nieuwe regels rond koek en zopie die het college heeft vastgesteld. Volgens de nieuwe regelgeving, die 20 december is ingegaan, moeten verkopers van koek en zopie eerst een vergunning aanvragen voordat ze schaatsers kunnen voorzien van warme chocolademelk.

Belachelijk, vindt Simon Verbeek, fractievoorzitter van het CDA. „De koek en zopie-standjes langs de schaatstochten zijn een eeuwenoude traditie die op deze manier verpest wordt met bureaucratie.” Volgens Verbeek zijn de regels ingesteld op aandringen van lokale ijsverenigingen, die zo wat extra geld proberen te verdienen aan de ijspret. „Zij vinden het oneerlijk dat zij de schaatsterreinen vegen en investeren in de kwaliteit van het ijs, terwijl particulieren er ‘zomaar’ geld aan verdienen.”

Maar dit is niet de manier om zoiets op te lossen, vindt Verbeek. „Wie kan er op het moment dat het ijs eindelijk dik genoeg is nog op tijd een vergunning rond krijgen om een koek en zopie-tentje te openen?” Samen met onder meer de lokale partij Waterland Natuurlijk heeft het CDA bij het college een debat over de nieuwe regels aangevraagd.