Energie

Eneco koopt helft van Duitse leverancier van groene energie

Eneco heeft een belang van 50 procent genomen in het Duitse LichtBlick. Het bedrijf uit Hamburg levert groene energie – stroom en gas– aan 645.000 klanten. Daarnaast ontwikkelt LichtBlick software op energiegebied. Eneco-bestuursvoorzitter Jeroen de Haas noemde de nieuwe combinatie een „sterke kracht op de Europese energiemarkt, met substantiële mogelijkheden om te investeren en een groot klantenbestand”. Zijn Duitse collega Wilfried Gillrath benadrukte dat de bedrijven hard werken aan het vergroenen van de energievoorziening, decentralisatie en digitalisering. Hoeveel geld er met de overname is gemoeid, is niet bekend gemaakt. LichtBlick had in 2015 een omzet van 670 miljoen euro, Eneco 3,2 miljard (Stedin, dat per 1 februari wordt afgesplitst, niet meegerekend). (NRC)