Drugsbaron ‘El Chapo’ uitgeleverd aan de VS

‘El Chapo’ is verplaatst van een gevangenis in Mexico naar Amerika.

'El Chapo' bij zijn aanhouding in Mexico vorig jaar.
'El Chapo' bij zijn aanhouding in Mexico vorig jaar. Foto Jose Mendez/EPA

De Mexicaanse drugsbaron Joaquin ‘El Chapo‘ Guzmán is uitgeleverd aan de VS. Het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte donderdag bekend dat ‘El Chapo’ is verplaatst van een gevangenis in Mexico naar Amerika.

Vorig jaar maakte Mexico al bekend dat ‘El Chapo’ dit jaar zou worden uitgeleverd. In de VS wacht de beruchte drugsbaas van het Sinaloa-kartel een fikse straf. Guzmán, die twee keer op spectaculaire wijze uit de gevangenis wist te ontsnappen, wordt beschuldigd van moord, drugshandel, georganiseerde misdaad en het witwassen van geld.

De advocaten van de drugbaron probeerden uitlevering te voorkomen, door te betogen dat Guzmán niet kan worden uitgeleverd, omdat hij in Texas de doodstraf kan krijgen. Maar de VS hebben al toegezegd dat de maffiabaas niet ter dood zal worden gebracht.