Dijsselbloem: bij harde Brexit verpaupert het VK

World Economic Forum Minister van Financiën is kritisch over opstelling van Britse premier May.

Foto EPA

De Britse premier Theresa May riskeert met haar harde opstelling over Brexit dat haar land terugkeert naar het niveau van de jaren 70. Dat zegt Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep, in een gesprek met NRC. „Over twintig jaar spreken we elkaar weer, en dan is Engeland terug waar het ongeveer in de jaren 70 was. Totaal verouderd, enorme werkloosheid, totaal verpauperd. Dat lijkt mij niet het model van de toekomst voor Engeland.”

Dijsselbloem reageert op een speech van May waarin ze eerder deze week zei dat ze een ‘harde’ Brexit wil, waarbij toegang tot de Europese markt geen vereiste is. „Ze dreigt dat ze een soort paria aan de rand wordt, een belastingparadijs. Dat is precies de richting die we niet op moeten.”

Dijsselbloem is kritisch op het isolationisme van May, maar in de protectionistische retoriek van de aankomende Amerikaanse president Trump ziet hij positieve kanten. „Dat Trump het grote bedrijfsleven aanspreekt op hun verantwoordelijkheid, dat heeft bij mij veel sympathie. Hij doet het nogal lomp: ‘als je je vestigt in Mexico dan kom je Amerika niet meer in’. Daar ben ik het niet mee eens, ik ben voor internationale samenwerking en maak me zorgen over andere standpunten van hem. Maar hij spreekt bedrijven erop aan dat hun handelen gevolgen heeft voor de onvrede in de middenklasse. Daarvoor heb ik sympathie.”

Premier May hield vanmorgen een speech in Davos. „Ja het gaat moeilijk worden”, zei ze. „Het Britse volk heeft een dappere keuze gemaakt, om een echt global Britain te creëren. [...] Brexit is een stem om meer controle te nemen, en om nog internationaler en mondialer te worden.”

Davos 2017 pagina E5