In beeld

De presidentiële inauguratie in oude foto’s

"I, Donald Trump, do solemnly swear..." Met deze woorden begint Donald Trump vrijdag 20 januari om exact 12:00 uur de eedaflegging die hem 45ste president van de VS maakt. Deze 58ste inauguratie verloopt volgens een vast programma: de eedaflegging bij het Capitool, de inaugurele rede van de nieuwe president, een lunch in het Congress, de parade over Pennsylvania Avenue naar het Witte Huis en tot slot de inaugurale bals. Dat is in al die jaren weinig veranderd. Dit is een korte geschiedenis in oude foto's van de inauguratieceremonies.
De vroegst bekende foto van een presidentiële inauguratie is die van de vijftiende president, James Buchanan op 4 maart 1857. Hij was president tot 1861. In de laatste maanden van zijn presidentschap, na de verkiezing van zijn opvolger Abraham Lincoln, scheidden de zuidelijke staten zich af van de Verenigde Staten, wat de aanzet was tot de Amerikaanse burgeroorlog.
Library of Congress / via Reuters
Abraham Lincoln tijdens zijn inaugurele rede op 4 maart 1861. Zijn voornemen om de slavernij niet verder uit te breiden leidde ertoe dat een maand na zijn verkiezing in november 1860 South-Carolina zich op 20 december als eerste staat afscheidde van de Verenigde Staten. Op de dag van zijn inauguratie waren dat al zeven staten. Ondanks zijn verzoenende woorden in zijn inaugurele toespraak, escaleerde het conflict snel tot een burgeroorlog tussen Noord en Zuid, de zijn hele presidentschap zou voortduren.
Library of Congress
Het publiek staat op 4 maart 1865, een regenachtige dag in Washington, te wachten op de inauguratie van de tweede termijn van Abraham Lincoln. Hij zou nog slechts zes weken president zijn. Op 14 april werd Lincoln vermoord door een aanhanger van de Geconfedereerde Staten. Lincoln was de eerste president die in zijn ambtstermijn werd vermoord.
Library of Congress / via Reuters
De inauguratie van William McKinley in 1897 is de eerste die werd gefilmd. De 25ste president van de VS werd in 1900 herkozen voor een tweede termijn. In 1901 stierf hij door een moordaanslag in Buffalo op 58-jarige leeftijd.
Library of Congress / via Reuters
De vermoorde president William McKinley werd direct na zijn dood opgevolgd door zijn vicepresident Theodore Roosevelt. In 1905 werd Roosevelt herkozen.
Library of Congress
Kadetten van de militaire academie West Point staan voor het Capitool in formatie opgesteld voor de inauguratie van president Theodore Roosevelt in 1905. Roosevelt was de eerste Amerikaan die de Nobelprijs voor de Vrede ontving. Deze werd hem toegekend voor zijn bemiddelingen tussen Rusland en Japan die leidde tot de beëindiging van Russisch-Japanse Oorlog.
Library of Congress / via Reuters
De inauguratie van president Howard Taft in 1909 vond binnen plaats in de Senaatskamer in het Capitool vanwege het uitzonderlijk koude weer.
Library of Congress / via Reuters
Ondanks de kou staan fotografen klaar langs de route na de inauguratie van president Taft. Voor het eerst in de geschiedenis vergezelde de First Lady de president tijdens de parade naar het Witte Huis.
Library of Congress / via Reuters
In 1913 werd president Taft opgevolgd door Woodrow Wilson (links). Onder de democraat Wilson werd het algemeen kiesrecht ingevoerd. In zijn eerste termijn wist hij de Verenigde Staten buiten de Eerste Wereldoorlog te houden. Dat leverde hem een herverkiezing op.
Library of Congress / via Reuters
Na zijn herverkiezing in 1917 raakte de VS toch actief betrokken in de oorlog. In 1919 kreeg Wilson de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn aandeel in de vredesonderhandelingen in Versailles. Een van zijn voorstellen leidde tot de oprichting van de Volkenbond, de voorloper van de Verenigde Naties.
Library of Congres
1921: President Warren G. Harding (zwaaiend) was de eerste president die bij zijn inauguratie in een auto werd vervoerd. Hij was slechts twee jaar president, hij overleed in 1923.
Library of Congress / via Reuters
De inaugurele rede van president Calvin Coolidge in 1925 was de eerste die live op de radio werd uitgezonden. Ook voor het aanwezige publiek was de speech te volgen door het gebruik van luidsprekers. Hij was de eerste president die veel gebruik maakte van het nieuwe medium radio. In 1923 was Coolidge als vicepresident al beëdigd als opvolger van de overleden Harding. In 1924 won hij ook de verkiezingen voor de ambtsperiode tot 1929.
Library of Congress / via Reuters
Het inaugurele bal van president Herbert Hoover in het Mayflower Hotel in Washington in 1929. Hoover kreeg al snel na zijn aantreden te maken met de beurskrach van 1929 en de Grote Depressie die erop volgde in de jaren 30.
Library of Congress / via Reuters
Franklin Delano Roosevelt legt de eed af in 1933. In zijn inaugurele toespraak kondigde hij het economische hervormingsplan New Deal aan. In diezelfde speech sprak hij de beroemde woorden: "So, first of all, let me assert my firm belief that the only thing we have to fear is...fear itself." Roosevelt is de enige president die drie keer werd herkozen en dus vier termijnen diende. Sinds 1947 is dat beperkt tot maximaal twee termijnen. Hij hield het hoogste ambt tot zijn overlijden op 12 april 1945, enkele weken voor de dood van Hitler en de Duitse capitulatie.
Library of Congress / via Reuters
Harry S. Truman werd in 1949 herkozen nadat hij eerder in 1945 Roosevelt opvolgde. Onder de eerste termijn van Truman eindigde de Tweede Wereldoorlog. Hij is de president die de atoombommen op Japan gooide. De inauguratie van zijn tweede termijn in 1949, was de eerste die op televisie werd uitgezonden.
Library of Congres
Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog wordt oud-generaal Dwight D. Eisenhower de 34ste president van de VS. Na de dood van Stalin in 1953 zoek hij naar mogelijkheden voor ontspanning van de relatie tussen de grootmachten. In 1956 werd hij herkozen en in januari 1957 voor de tweede maal geïnaugureerd. In datzelfde jaar zorgde hij voor afschaffing van gescheiden scholen voor blanken en zwarten.
Library of Congress / via Reuters
De jaren 60 begonnen met president John F. Kennedy. Door een overtuigend optreden in het eerste nationale televisiedebat wist hij Richard Nixon te verslaan in 1960. Deze foto van 20 januari 1961 toont Kennedy met zijn vrouw Jaqueline bij aankomst op het inaugurele bal.
John F. Kennedy Presidential Library & Museum / via Reuters
John F. Kennedy was de vierde en laatste president die werd vermoord. Tijdens een rondrit in een open auto in Dallas op 22 november 1963 werd hij doodgeschoten.
Abbie Rowe/White House Photo/John F. Kennedy Presidential Library & Museum
Lyndon B. Johnson volgde Kennedy op na de moordaanslag in Dallas. In 1965 bij zijn tweede inauguratie waren de veiligheidsnormen aangescherpt. Johnson was de eerste president die in een gepantserde auto werd vervoerd.
Yoichi Okamoto / White House Photo / LBJ Library/ via Reuters
First lady Lady Bird Johnson in haar baljurk op 20 januari 1965.
White House Photo / LBJ Library / via Reuters
1977: De democraat Jimmy Carter, pindaboer van beroep, versloeg in 1976 de zittende president Gerald Ford, die in 1974 wegens het Watergateschandaal afgetreden Richard Nixon verving. Carters grootste succes zijn de Camp David-akkoorden die vrede tussen Israël en Egypte brachten.
Marion S. Trikosko / White House Photo / Library of Congress / via Reuters
De inauguratie van filmacteur en oud-gouverneur van Californië Ronald Reagan in 1981, stond in het teken van de vrijlating van de 52 gijzelaars in de Amerikaanse ambassade in de Teheran. Dat gebeurde enkele minuten na de eedaflegging.
Ronald Reagan Presidential Library / Reuters
In 1984 werd Reagan met een meerderheid van maar liefst 525 kiesmannen herkozen. Beide inauguraties van Reagan houden een meteorologisch record: het was zowel de warmste (1981, 12°C) als de koudste (1984, -14°C) inauguratie.
Ronald Reagan Presidential Library / Reuters
George Bush zwaait vanuit de presidentiële limousine naar het publiek tijdens de inaugurele parade naar het Witte Huis in januari 1989. Onder zijn presidentschap viel de Berlijnse Muur en hij begon in 1991 de Golfoorlog na de Iraakse bezetting van Koeweit.
Library of Congress / via Reuters
1993: William Jefferson Clinton legt de eed af voor zijn eerste ambtstermijn als 42ste president van de VS. Naast hem zijn vrouw Hillary, in 2016 de eerste vrouwelijke presidentskandidaat ooit. Met Bill Clinton kwamen sinds lange tijd de democraten aan de macht. Hij had het tij economisch mee in de jaren 90. Zijn tweede termijn kon hij ternauwernood afmaken nadat een afzettingsprocedure wegens meineed in het Lewinksi-schandaal, in 1999 niet werd doorgezet.
EPA / Tim Clary
2005: president George W. Bush loopt samen met zijn vrouw Laura een deel van de parade over Pennsylvania Avenue. In 2000 versloeg hij met een miniem verschil Al Gore. Een uitspraak van het Federale Hooggerechtshof voorkwam een hertelling van de stemmen in Florida. Al Gore verloor de verkiezingen van 2000 met een meerderheid van de stemmen, maar een minderheid aan kiesmannen. Tijdens zijn eerste termijn kreeg Bush jr. te maken met de aanslagen van 11 september op het WTC in New York. Hij werd in 2004 herkozen ten koste van uitdager John Kerry.
EPA / Doug Mills
2009: De 44ste president van de Verenigde Staten was de eerste zwarte president in de geschiedenis: Barack Obama.
AFP / Chuck Kennedy
Bij de inauguratie in 2013, voor Obama's tweede termijn, zong Beyoncé het volkslied.
AP / Carolyn Kaster