Criminelen 402 miljoen afgepakt

Recordbedrag

De overheid heeft vorig jaar voor 402 miljoen euro crimineel verdiend vermogen afgepakt, een recordbedrag. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekendgemaakt. Dit geld gaat naar de schatkist.

Het bedrag is bijna driemaal zoveel als in 2015, toen ruim 143,5 miljoen euro van criminelen werd ‘geplukt’. Het totaal over 2016 is vooral opgedreven door de schikking van 358 miljoen die het OM trof met Vimpelcom wegens omkoping. Dit is een groot internationaal telecombedrijf, met hoofdkantoor in Amsterdam. De rest van het geld is afkomstig uit onder meer drugshandel, diefstal of fraude.

Het opsporen en afpakken van de ruim 400 miljoen euro crimineel vermogen is gebeurd in samenwerking met onder meer politie, douane en de fiscale opsporingsdienst FIOD. Sinds 2011 werken de overheidsdiensten hiervoor intensiever samen, wat volgens justitie de effectiviteit heeft verhoogd. „We zoeken per geval steeds de beste oplossing. Daarbij kunnen we kiezen uit een breed palet aan instrumenten: boetes, transacties, ontnemingen, verbeurdverklaring, enzovoorts.” Speerpunt in 2017 wordt corruptie- en witwasbestrijding.