Cadeautje voor de koningin

Het protocol is echt Protocol als de Royals komen. Volgende week vrijdag is het na Máxima in 2016 de beurt aan de koning om het Rotterdamse filmfestival (IFFR) te bezoeken. Deze keer gaat het om de wereldpremière van de film Double Play.

Het nieuws dat Máxima naar de opening van het 10-daagse filmfeest zou komen ging vorig jaar als een lopend vuurtje door de stad. Ook bij de clientèle van dierenwinkel de Rimboe. Want Esdra Baris is koningsgezind en leert zijn jonge klanten dat ook te zijn.

Er gingen weken van overleg tussen Hof en IFFR aan het hoge bezoek vooraf. Wel of geen bloemen aanbieden, wie mag haar ontmoeten, hoe loopt het gezelschap, wat doet Aboutaleb en wat is de dresscode? De afdelingen productie en pers stonden die dag helemaal strak. Gasten moesten voor de aankomst van de koningin binnen zijn. Het publiek in de zaal werd getrakteerd op live beelden van de aankomst van BN’ers en vervolgens van de almaar leger rakende rode loper. Het wachten was op Máxima.

Buiten had zich een kleine groep gevormd bij de ingang van de Doelen. Doorgewinterde fans van hare majesteit. Toen de koningin en haar gevolg eindelijk arriveerden registreerden de camera’s een snelle spontane geste van iemand uit het publiek. De koningin leek iets aangeboden te krijgen? Op het filmdoek in de grote zaal van de Doelen was het moeilijk te zien, het ging te snel. De avond verliep verder zonder verrassingen of incidenten. En Máxima bleef langer dan verwacht.

De volgende ochtend stuurt Esdra een WhatsApp bericht: Een foto van Máxima die een cadeautje ontvangt van een jongen uit het publiek bij de de Doelen. Hij heeft een petje en een jack met bontkraag. De koningin in haar super onesie van Etro neemt het presentje lachend aan. Haar blonde haren zitten perfect, haar mond is half open, ze lijkt blij. Aboutaleb staat er vaderlijk bij, handen gevouwen , burgemeestersketting om. Achter hem lijkt de commissaris van de Koningin niet helemaal te begrijpen wat er gebeurt.

„Marokkaanse boys Achraf en Appie geven Max verzorgingsset I heart my dog Grooming Kit, voor hun Labrador! Heb ‘Groeten van de Rimboe’ erop geschreven. Appie maakte de foto’s. Alles in opdracht van mij!” zegt de begeleidende tekst.

Journaliste schrijft over stadsfauna.