Hotel in Italië bedolven onder lawine - ‘veel doden’

Volgens reddingsdiensten waren 22 hotelgasten, onder wie twee kinderen, en zeven personeelsleden om en in het hotel aanwezig. Twee mensen konden worden gered.

Het bedolven hotel Rigopiano.
Het bedolven hotel Rigopiano. Foto: ANSA / AP

Een hotel in Midden-Italië is getroffen door een lawine na een reeks aardbevingen. Dat melden Italiaanse media donderdag. Reddingsdiensten vrezen dat hierbij veel mensen zijn omgekomen.

Ten tijde van de sneeuwverschuiving waren 22 hotelgasten, onder wie twee kinderen, en zeven personeelsleden in het kleine hotel aanwezig. Twee mensen konden worden gered, omdat zij ten tijde van de aardbeving buiten het gebouw in een auto zaten. Het hotel, dat vier verdiepingen heeft, ligt in de gemeente Farindola, in de regio Pescara:

De eerste reddingsmedewerkers bereikten het hotel per ski’s om 4.00 uur. Vanuit het hotel werden eerder oproepen om hulp verstuurd via Whatsapp.

Reddingsdiensten zeggen dat ze lichten zien in het hotel, maar dat ze geen stemmen horen. Hoewel er nog geen dodental bekend is, vrezen ze dat ‘veel mensen’ zijn omgekomen. Van de twee mensen die gered werden, heeft een last van onderkoelingsverschijnselen.

Het hotel is gedeeltelijk ingestort en bedolven onder een dik pak sneeuw. Reddingsvoertuigen zijn op enkele kilometers van de rampplek gestrand. Zij hebben moeite om verder te komen vanwege de dikke sneeuwlaag.

Dode door ingestort dak

Door de aardbevingen stierf ook een 82-jarige man toen het dak van zijn boerderij instortte en op hem belandde. Het dak bezweek door de combinatie van een dikke sneeuwlaag en de trillingen.

In totaal werd de regio rondom het bergstadje Amatrice in vier uur tijd door vier aardbevingen getroffen. Die hadden een kracht van 5.2 of hoger. Woensdag werden nog geen dodelijke slachtoffers gemeld.

Amatrice

Het natuurgeweld was tot in het 100 kilometer verderop gelegen Rome te voelen. In augustus legde een reeks zware aardbevingen de stad Amatrice in puin. In totaal vielen toen bijna driehonderd doden.

Lees hier ons verslag over de aardbevingen van vorig jaar: ‘In tien tellen was alles verwoest’

Reddingsdiensten zijn afgereisd naar het gebied, maar hun werk wordt bemoeilijkt door de hevige sneeuwval. Op sommige plekken ligt wel twee meter sneeuw.