Vluchtelingen bij vergissing gebombardeerd: 52 doden

Leger Nigeria De bommen waren bedoeld voor Boko Haram maar troffen per ongeluk een vluchtelingenkamp. Er vielen zeker 52 doden.

Bij een bombardement van de Nigeriaanse luchtmacht dat bedoeld was voor strijders van terreurgroep Boko Haram zijn dinsdag per ongeluk tientallen vluchtelingen omgekomen. Volgens Artsen zonder Grenzen (AzG) zijn er zeker 52 doden gevallen en 120 gewonden. Een functionaris van de Nigeriaanse deelstaat Borno sprak van meer dan honderd doden. Onder hen zijn twintig lokale medewerkers van het Rode Kruis, bevestigt een medewerker van de hulporganisatie. Een onbekend aantal mensen raakte gewond.

Het gevechtsvliegtuig van de luchtmacht zag een vluchtelingenkamp bij de plaats Rann, in het noordoosten van Nigeria bij de grens met Kameroen, aan voor een verblijfplaats van terroristen. Eigenlijk had de naburige stad Kala gebombardeerd moeten worden. Een AzG-woordvoerder laat weten dat hulp voor de gewonden onderweg is: „Onze medische en chirurgische teams in Kameroen en Tsjaad zijn beschikbaar om gewonden te behandelen. We staan in nauw contact met onze teams, die geschokt zijn door het incident.”

AzG veroordeelt het bombardement „met klem” in een verklaring: „Deze grootschalige aanval tegen kwetsbare mensen die al extreem geweld zijn ontvlucht, is schokkend en onaanvaardbaar.”

Het bombardement is bevestigd door een generaal-majoor van het Nigeriaanse leger – mogelijk de eerste keer dat het Nigeriaanse leger een dergelijke fout erkent. President Muhammadu Buhari noemde de gebeurtenis in een reactie een „heel vervelende operationele fout”. Hij heeft naar eigen zeggen met „diepe droefenis” kennisgenomen van het nieuws.

Laatste fase

Het bombardement komt op het moment dat het leger terreinwinst boekt op Boko Haram in West-Afrika. De terreurgroep, die samenwerkt met Islamitische Staat, is de laatste tijd van steeds meer plekken in Borno verdreven. Afgelopen maand zei een legercommandant nog dat het conflict zich in de laatste fase bevond, na acht jaar van gevechten. Volgens schattingen kwamen in die periode ten minste 20.000 mensen om het leven en werden 2,6 miljoen Nigerianen uit hun dorpen en steden verdreven.

Generaal Lucky Irabor, die de operatie tegen Boko Haram coördineert, zegt dat de luchtmacht berichten kreeg over terroristen die bezig waren met een hergroepering: „Ik heb de luchtmacht daarom opdracht gegeven het probleem op te lossen. De aanval werd uitgevoerd, maar helaas troffen we de verkeerde mensen.”