Vlak voor beoogde machtswisseling

President Jammeh trotseert buitenwereld en roept de noodtoestand in Gambia uit

President Yahya Jammeh van Gambia koerst aan op een harde confrontatie met de oppositie in zijn land en met de buurlanden die dreigen met militair ingrijpen. Dinsdag kondigde Jammeh voor negentig dagen de noodtoestand af, in een uiterste poging een democratische machtsoverdracht in de hoofdstad Banjul te voorkomen.

In december verloor Jammeh de presidentsverkiezingen, maar hij weigert plaats maken voor winnaar Adama Barrow. Diens inauguratie staat voor donderdag op de agenda. De vrees is dat Jammeh, die zegt de verkiezingsuitslag te willen aanvechten bij de rechter, de plechtigheid zal frustreren. Woensdagochtend nam het parlement een resolutie aan waarin staat dat de president drie maanden mag aanblijven.

De situatie heeft geleid tot grote onrust. Verschillende ministers, onder wie die van Buitenlandse Zaken en van Financiën, heeft deze week hun ontslag ingediend en inwoners proberen het land te ontvluchten.

Gambia’s buurlanden, verenigd in het regionale samenwerkingsverband Ecowas, hebben gedreigd met een militaire interventie als Jammeh niet inbindt. Ook de Afrikaanse Unie zegt Jammeh na donderdag niet langer te zullen erkennen als president. Jammeh greep in 1994 de macht in Gambia (twee miljoen inwoners) en heeft sindsdien verschillende coup-pogingen overleeft. (NRC)