Scholierencomité LAKS liegt over verkiezingsdeelname

Maandag kondigde LAKS onverwacht de oprichting van een eigen politieke partij aan.

Foto Bas Czerwinski / ANP

Het Landelijk Aktiecomité Scholieren (LAKS) doet toch niet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. Voorzitter Sven Annen laat woensdag in een filmpje op het YouTube-kanaal van LAKS weten dat de aankondiging van een eigen partij een publiciteitsstunt was. Afgelopen maandag bevestigde Annen de verkiezingsdeelname nog tegenover NRC.

Annen noemt de stunt in een telefonische reactie woensdagochtend een ‘laatste redmiddel’. “Er spelen grote problemen in het onderwijs. De politiek houdt zich vooral bezig met de waan van de dag. Het ging ons erom Nederland wakker te schudden.” De voorzitter beaamt dat de kans bestaat dat media toekomstige berichtgeving van LAKS sceptischer gaan bekijken. “Dat hadden we ingecalculeerd. Toch hopen we dat onze serieuze berichten niet minder serieus zullen worden genomen.” Hoofdredacteur Peter Vandermeersch noemt in een reactie het ook de verantwoordelijkheid van partijen als het LAKS om de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan:

“Nepnieuws is niet alleen een zaak van de journalistiek, maar ook van het maatschappelijk middenveld. Als we de verspreiding ervan willen tegengaan, moeten ook bedrijven, instanties en organisaties meewerken. Daartoe behoort ook het LAKS.”

Gemengde reacties op Twitter

Op Twitter lijken de reacties op de stunt van LAKS vooralsnog gemengd:

Twitter avatar rikgrashoff Rik Grashoff Goed dat @LAKStweets aandacht vraagt voor onderwijs. @groenlinks steunt overgrote deel van de 20 aktiepunten van L… https://t.co/PiO9nabVQr
Twitter avatar eppobruins Eppo Bruins Jammer, want de 20 punten van @LAKStweets ‘partijprogram’ spreken me aan. Dan toch maar @christenunie stemmen op 15… https://t.co/o1mbi488Yt
Twitter avatar jeroenvdommelen jeroen van dommelen Vervelend voor alle leerlingen waar het #LAKS altijd voor streed. Die moeten nu op zoek naar wel betrouwbare vertegenwoordigers. #lakshoax
Twitter avatar OscarKocken Oscar Kocken Fake news 2.0:
‘Wij gaan de politiek in!’
- ‘Dat is raar. Is het echt?’
‘Ja!’
- ‘LAKS gaat politiek in.’
‘Haha, jullie zijn er ingetrapt!’

De NOS heeft een brief aan LAKS gestuurd, waarin de omroep de scholieren beschuldigt van het verspreiden van nepnieuws:

Twitter avatar jasperpiersma Jasper Piersma De hoofdredactie van de NOS is niet zo blij met die ‘hoax’ van LAKS. https://t.co/WCWedeHIiF

Rendementscultuur

LAKS wil met de stunt vooral een punt maken tegen de rendementscultuur die volgens het comité in het onderwijs heerst. De scholieren staan nog steeds achter hun maandag gepresenteerde politieke programma. Daarin pleit LAKS onder meer voor een grondige herziening van de centrale examens en een terugkeer van de basisbeurs voor studenten.

Voorzitter Annen hoopt dat de stunt de actiepunten van LAKS goed onder de aandacht heeft gebracht:

“Wij zullen ons niet verkiesbaar stellen, maar we hopen dat de politiek naar ons zal luisteren, en dit als voorbeeld zal nemen om ervoor te zorgen dat de slechte ontwikkelingen in het onderwijs worden gestopt. De individuele aandacht voor leerlingen moet weer centraal komen te staan.”

Het politieke avontuur van LAKS riep bij de aankondiging maandag al vragen op. De aanmelding van de partij kwam laat; de deadline voor het indienen van een lijstnaam was op 19 december al verstreken. Daardoor zou de partij aan de verkiezingen deelnemen als ‘blanco lijst’. Veel van de LAKS-leden hebben daarnaast nog niet de verkiesbare leeftijd van 18 jaar. Ook moesten de scholieren maandag al een een waarborgsom van 11.250 euro betalen.