Venezuela

Nieuwe bankbiljetten na grote geldontwaarding

Een bankbiljet van 20.000 bolivar. Dat klinkt als groot geld, in de praktijk is het briefje nog geen 5 euro waard. Het is het grootste van de nieuwe biljetten die sinds maandag in omloop zijn in Venezuela, om het betalingsverkeer te vergemakkelijken. De inflatie is zo hoog opgelopen dat mensen stapels papier nodig hebben voor een simpele boodschap. Winkeliers gebruiken weegschalen, om niet het aantal briefjes, maar het gewicht van het papier te kunnen bepalen.

De invoering van de nieuwe briefjes komt een maand nadat president Maduro vanuit het niets aankondigde het tot dan toe grootste biljet van 100 bolivar (straatwaarde 2,6 cent) uit de roulatie te halen. Dat zou binnen 72 uur moeten gebeuren, om de volgens Maduro „internationale economische maffia” te beletten de inflatie, momenteel 460 procent, nog verder te laten oplopen. Volgens het IMF stijgt de inflatie dit jaar tot 1.600 procent.

De maatregel leidde tot chaos en grote paniek onder de bevolking, die naast de dagelijkse uren in de rij voor voedsel, vreesde voor eindeloze rijen voor de banken. De biljetten konden slechts op drie plekken in het land worden omgewisseld. Die tijdslimiet bleek onhaalbaar. De laatste inleverdatum voor de briefjes van 100 bolivar staat nu op 20 februari. (NRC)