Tientallen Democraten laten verstek gaan bij de inauguratie van Trump

Zeker 44 Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden gaan deze vrijdag niet naar de inauguratie van Donald Trump als president. Directe aanleiding is de uithaal op Twitter, afgelopen weekend, van Trump naar het gerespecteerde lid van het Huis John Lewis, Democraat en icoon van de burgerrechtenbeweging.

Vrijdag zei Lewis in een tv-interview ‘voor het eerst’ niet naar de inauguratie te gaan omdat hij Trump niet als legitieme president beschouwt wegens de Russische inmenging in het Amerikaanse verkiezingsproces. Hierop viel Trump hem aan in een aantal felle tweets.

Vervolgens groeide het aantal Democratische afgevaardigden dat afzegde snel. Als reden noemen ze behalve Trumps tweets tegen Lewis ook het algehele gedrag van de aanstaande president. Veel afgevaardigden zeggen dat Trumps aanval op Lewis de doorslag gaf bij de afweging die ze maakten tussen hun eerbied voor de democratie en hun weerzin tegen Trump.

Het is niet de eerste keer dat Congresleden een inauguratie boycotten. Democraten lieten ook demonstratief verstek gaan bij de tweede inauguratie van Richard Nixon, in 1973. En zwarte Congresleden, onder wie John Lewis, boycotten de inauguratie van George Bush in 2001 omdat ze meenden dat Bush’ verkiezing niet legitiem was, een feit dat Lewis vrijdag kennelijk ontschoot. Donald Trump liet dinsdagochtend niet na hem hierop te wijzen in een nieuw twittersalvo: „John Lewis zei over mijn inauguratie: het zal de eerste zijn die ik heb gemist. VERKEERD (of een leugen)!”