Scholierencomité LAKS liegt over verkiezingsdeelname; media zijn boos

Het Landelijk Aktiecomité Scholieren (LAKS) doet niet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart. Voorzitter Sven Annen liet woensdag in een filmpje weten dat de aankondiging van een eigen partij een publiciteitsstunt was.

Annen noemt de stunt in een reactie een „laatste redmiddel”. „De politiek houdt zich vooral bezig met de waan van de dag. Het ging ons erom Nederland wakker te schudden.”

De voorzitter beaamt dat de kans bestaat dat media toekomstige berichten van LAKS met meer scepsis bekijken. „Dat hadden we ingecalculeerd.” LAKS komt in het voorjaar altijd veel in het nieuws met zijn inventarisatie van alle klachten over het centraal eindexamen.

Maandag bevestigde Annen de zogenaamde verkiezingsdeelname desgevraagd nog tegenover NRC. Hoofdredacteur Peter Vandermeersch reageert dan ook kritisch. „Nepnieuws is niet alleen een zaak van de journalistiek, maar ook van het maatschappelijk middenveld. Als we de verspreiding ervan willen tegengaan, moeten ook bedrijven, instanties en organisaties meewerken. Daartoe behoort ook het LAKS.”

Ook de NOS is boos en heeft een brief aan LAKS gestuurd waarin de omroep klaagt over deze verspreiding van nepnieuws. De NOS-leiding zegt ook „kritisch” te gaan kijken naar „de werkwijze van uw organisatie en naar onze contacten met u”.

LAKS zegt met de stunt een punt te hebben willen maken tegen „de rendementscultuur” in het onderwijs. De scholieren staan nog steeds achter hun maandag gepresenteerde politieke programma. Daarin pleit LAKS onder meer voor een grondige herziening van de centrale examens en voor de terugkeer van de basisbeurs voor studenten.

Het politieke avontuur van LAKS riep bij de aankondiging al vragen op. De deadline voor het indienen van een lijstnaam was bijvoorbeeld al verstreken. Daardoor zou de partij aan de verkiezingen deelnemen als ‘blanco lijst’. Veel van de LAKS-leden hebben daarnaast nog niet de verkiesbare leeftijd van 18 jaar.