Recensie

Recensie Muziek

Rijkdom van klank, inclusief stijleigen details

Klassiek

Dudok Kwartet Labyrinth: Mozart, Ligeti & Bach

Op zijn debuut uit 2015 verbond het Dudok Kwartet Haydn en Brahms met Ligeti. Labyrinth heeft dezelfde sandwichformule, met opnieuw de grillige Hongaarse modernist in het midden. Ligeti’s Tweede strijkkwartet (1968) bestaat uit vijf totaal verschillende delen. Ligeti beschouwde het als zijn beste werk, en het is meermaals vastgelegd. Wat voegt Dudok toe? Hoewel de rode draad van ‘muzikale labyrinten’ misschien obligaat is, werkt vooral de combinatie van Ligeti met Mozarts frisse Strijkkwartet nr. 14 verrassend. Onwillekeurig gaat je aandacht bij Ligeti uit naar de melodische schijnbewegingen, en hoor je Mozart ineens als vormdwinger. Dudok benadert beide componisten met dezelfde overgave en rijkdom van klank. Het album eindigt met nog een verrassing: vier korte muziekpuzzels van Bach, vier- tot achtstemmige canons, die de missing link suggereren.