pro-Koerdische partij in Turkije

Lange straffen geëist tegen leiders HDP

Turkse aanklagers hebben dinsdag gevangenisstraffen tot 142 jaar geëist tegen twee leiders van de pro-Koerdische partij HDP. Selahattin Demirtas en Figen Yuksekdag werden in november vorig jaar opgepakt in verband met een onderzoek naar terrorisme. Ze worden beschuldigd van het steunen van de Koerdische guerrillabeweging PKK, die Turkije beschouwt als een terroristische organisatie.

De arrestaties leidden tot felle internationale kritiek op de onderdrukking van de oppositie in Turkije, onder meer van de VS en de EU. Kati Piri, de Nederlandse politica die in het Europees Parlement over Turkije rapporteert, twitterde dinsdag: „Belachelijke aanklacht! Demirtas is de leider van de tweede grootste oppositiepartij, die 7 miljoen kiezers vertegenwoordigt in #Turkije. Hij is geen terrorist.”

De twee leiders worden onder meer vervolgd voor het leiden van een terroristische organisatie, zo blijkt uit de aanklacht van de rechtbank. Ook wordt hun oproepen tot geweld en propaganda maken voor een terroristische organisatie ten laste gelegd. Tegen Demirtas wordt 43 tot 142 jaar celstraf geëist, tegen Yuksekdag 30 to 83 jaar.

De Turkse autoriteiten zien de HDP als de politieke tak van de PKK. De HDP ontkent directe banden te hebben met de verboden groep. De partij bemiddelde bij de vredesonderhandelingen tussen de regering en de PKK, die in de zomer van 2015 werden afgebroken. Sindsdien is de strijd weer opgelaaid.

De afgelopen maanden zijn duizenden Koerdische politici opgepakt, onder wie tientallen burgemeesters in het zuidoosten. Volgens de VN is dit „ontoelaatbaar”. (AFP, Reuters)