Ook overdag 130 rijden: goed ‘nieuws’

Snelweg A2

Het was woensdag groot nieuws: volgend jaar mag er ook overdag 130 gereden worden op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam. Dat had minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu, VVD) gezegd in een commissievergadering, in antwoord op vragen van VVD’er Barbara Visser.

Toch geen onbelangrijk feit: op dit moment mag er alleen tussen zeven uur ’s avonds en zes uur ’s ochtends 130 gereden worden, en verder 100 kilometer per uur. En dat op een snelweg die zo breed is „dat er een Boeing op kan landen”, zoals Visser het ooit omschreef. Het nieuws werd opgepikt door persbureau ANP en verscheen daarna onder andere prominent op de sites van de NOS en De Telegraaf.

Alleen: het nieuws was niet zo nieuw. Al eind 2015 diende Visser het plan in om de snelheid gelijk te schakelen op elk tijdstip van de dag. Coalitiepartij PvdA steunde haar, en zo kwam het toen al – met de nodige media-aandacht – door de Kamer. De verhoging staat al tijden op de site van de ANWB. Dus waarom nu de opwinding? Veel meer dan wannéér het zover is, werd niet bekend. Maar met de verkiezingen in aantocht is het wel weer een VVD-succesje dat verzilverd moet worden. (NRC)