Obama in laatste persconferentie: Manning heeft ‘zware straf’ gehad

De vertrekkende president verdedigde zijn besluit en zei dat Mannings straf “disproportioneel” lang was.

Obama tijdens de persconferentie
Obama tijdens de persconferentie Pablo Martinez Monsivais/AP

In zijn laatste persconferentie heeft president Barack Obama zijn keuze om Chelsea Manning vrij te laten verdedigd. Volgens de vertrekkende president heeft Manning een “zware straf” gehad en zal zijn beslissing er niet voor zorgen dat andere mensen denken dat geheime informatie vrijgeven straffeloos is.

Dinsdag werd bekend dat Manning in mei vrij zal komen. Ze werd in 2013 veroordeeld tot 35 jaar cel wegens het publiceren van documenten op WikiLeaks. Obama noemde die straf “disproportioneel” in vergelijking met anderen die informatie hebben gelekt. Hij benadrukte dat hij haar geen pardon heeft gegeven.

Obama opende de persconferentie met het bedanken van de journalisten voor hun werk de afgelopen jaren. Hij sprak onder andere over de relatie met Rusland. Volgens de vertrekkende president is een goede band met dat land belangrijk, maar werd dat steeds moeilijker nadat Poetin in 2012 weer president werd. Hij benadrukte niet te vergeten dat de sancties tegen het land ooit zijn ingesteld vanwege het conflict in Oekraïne.

Obama sprak zijn hoop uit dat Trump ervoor kan zorgen dat Rusland haar nucleaire arsenaal verkleint. Obama meldde dat hij daarover meer had willen onderhandelen met Poetin, maar dat hij hem niet zo ver kreeg.

Uitspreken

Verder benadrukte Obama dat hij zich niet snel opnieuw verkiesbaar zal stellen voor welke positie dan ook, maar dat hij zich mogelijk wel zal uitspreken als hij zich daartoe geroepen voelt. Als voorbeeld noemde hij het uitzetten van kinderen die opgegroeid zijn in de VS en een bedreiging van de vrijheid van de pers. Voor nu gaf hij aan vooral te willen “rusten en schrijven”.

Het idee dat er massaal stemfraude is gepleegd bij de verkiezingen in november (wat aankomend president Trump meerdere keren heeft gezegd) noemde hij “nepnieuws”. “De Verenigde Staten zijn juist de enige democratie die het moeilijker maakt om te stemmen dan makkelijker.” Obama zei dat de VS een geschiedenis hebben van praktijken waarbij het bepaalde groepen moeilijk gemaakt wordt om te stemmen. Dat de rassenrelaties in het land zouden zijn verslechterd tijdens zijn presidentschap werd door Obama verworpen.

Na een vraag over de recente Israël-resolutie die in de VN-Veiligheidsraad werd aangenomen zei Obama dat hij vreesde dat het moment voor een oplossing in het Midden-Oosten “misschien aan het voorbijgaan is”. De resolutie, herhaalde hij, lieten de VS passeren omdat ze de toename in Israëlische nederzettingen zien als een obstructie op de weg naar vrede.

Via een verhaal over zijn dochters gaf Obama nog een enkele les mee aan de Amerikanen. Hij prees de diversiteit van het land door middel van de totaal verschillende sporters die goud wonnen op de Olympische Spelen. Hij voorspelde presidenten van alle religies en van alle afkomsten en zei dat de kracht juist in die verschillen lag. Ook had hij nog een boodschap voor wie niet blij is met de overwinning van Trump. Obama zei dat zijn dochters Malia en Sasha ook teleurgesteld waren, maar dat ze ook veel hoop hadden. “En het enige wat het einde van de wereld is, is het einde van de wereld.”