Obama: ik zal niet snel opnieuw verkiesbaar zijn

persconferentie

In zijn laatste persconferentie voor zijn vertrek, vrijdag, heeft president Barack Obama gezegd dat hij zich niet snel opnieuw verkiesbaar zal stellen voor welke positie dan ook, maar dat hij mogelijk wel politieke uitspraken zal doen als hij zich daartoe geroepen voelt.

Het idee dat er massaal stemfraude is gepleegd bij de verkiezingen in november (wat zijn opvolger Donald Trump meerdere keren heeft gezegd) noemde hij „nepnieuws”. „De Verenigde Staten zijn juist de enige democratie die het moeilijker maakt om te stemmen dan makkelijker”, zei hij, doelend op wetten in meerdere staten die de registratie van kiezers bemoeilijken.

De Amerikaanse president sprak verder zijn hoop uit dat Trump ervoor kan zorgen dat Rusland zijn nucleaire arsenaal verkleint. Obama meldde dat hij daarover meer had willen onderhandelen met Poetin, maar dat hij hem niet zo ver kreeg. Volgens Obama is een goede band met Moskou belangrijk, maar werd dat steeds moeilijker nadat Poetin in 2012 weer president werd.

Ook verdedigde hij zijn keuze om Chelsea Manning vrij te laten. Volgens Obama heeft de klokkenluider een „zware straf” gehad en zal zijn beslissing er niet toe leiden dat andere mensen denken dat geheime informatie vrijgeven straffeloos is. (NRC)