Lokaal AfD-kopstuk uit kritiek op Holocaustherdenking

Uitspraken zorgen voor grote ophef onder Duitse politici. Vicekanselier Sigmar Gabriel en AfD-leider Frauke Petry keurden Björn Höckes opmerkingen af.

Het Holocaustmonument in Berlijn.
Het Holocaustmonument in Berlijn. Foto Pawel Kopczynski / Reuters

Björn Höcke, de leider van de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) in de deelstaat Thüringen, heeft voor grote ophef gezorgd door kritiek op de Holocaustherdenking. De politicus deed zijn uitspraken dinsdag tijdens een toespraak in Dresden voor de jeugdbeweging van de partij.

Het Holocaustmonument in Berlijn noemde Höcke een ‘gedenkteken van schande’, melden Duitse media. De AfD-man vindt dat Duitsland moet stoppen zich te schamen voor zijn Tweede Wereldoorlog-verleden:

“In plaats dat onze kinderen op school leren over de grootheden uit ons verleden [...] wordt de Duitse geschiedenis voorgesteld als slecht en belachelijk. [...] Als we een toekomst willen, hebben we een visie nodig. En dat kan alleen met een positieve kijk op onze geschiedenis.”

Afkeur

Verschillende prominente figuren in de Duitse politiek keurden woensdag de opmerkingen van Höcke af. Vicekanselier Sigmar Gabriel (SPD) postte op zijn Facebookpagina een open brief, waarin hij stelt dat ‘Höcke het Duitsland haat waar ik juist van hou’.

“Björn Höcke vindt dat onze omgang met het Naziverleden ons kleineert. Het tegendeel is waar. Dat we van onze geschiedenis geleerd hebben, is er de oorzaak van dat Duitsland wereldwijd gerespecteerd wordt.”

Ook Frauke Petry, de landelijke partijleider van AfD, neemt afstand van Höcke. “Dit bevestigt wat ik al een jaar zeg. Björn Höcke is een belasting voor de partij”, zei ze tegen de krant Junge Freiheit.

Verschillende andere Duitse politici gaven eveneens blijk van hun afkeur:

Twitter avatar Ralf_Stegner Ralf Stegner Höcke hält Hetz-Rede in Dresden, will Geschichte umschreiben -- #NieWiederRechts
Null Einfluss für das Neonazipack! https://t.co/lp1ENJRle5
Twitter avatar peter_simone Simone Peter Unsäglich. Die #AfD muss sich unmissverständlch davon distanzieren und sich bei unseren jüdischen Freundinnen und F… https://t.co/Cne1rPBbbe

Juridische stappen

De 44-jarige Höcke, één van de oprichters van de AfD-afdeling in Thüringen, haalt vaker het Duitse nieuws met scherpe uitspraken. Zo noemde hij bondskanselier Angela Merkel vorig jaar een ‘idioot’.

Woensdagmiddag reageerde Höcke op zijn Facebookpagina op de kritiek. Hij vindt dat zijn toespraak van dinsdag verkeerd begrepen is, en beraadt zich op juridische stappen tegen degenen die ‘kwaadaardige en soms opzettelijk lasterlijke aantijgingen’ over hem hebben verspreid.