Recensie

Recensie Muziek

Liedjes over poezen die graag op de krant soezen

Opvallende karikaturen in de muziek deze week, met een album vol zingende poezen, en een ‘rhinestone cowboy’. Allebei platen met humor. Minder grappig, maar niet minder goed, zijn de klassieke albums: zowel het Dudok Kwartet als Hubert Hoffmann maken indruk.

Cabaret

Dorine Wiersma De Nationale Gestoorde Katten CD

De dommepoes, de slimmepoes, de klerekat, de krolsesnol, de ADHD-kat – aldus een paar van de poezentypen die door Dorine Wiersma worden bezongen in een bijzonder project: een cd met een jaarkalender waarop cartooneske kattenportretten van schilder Jasper Oostland prijken. T.S. Eliot, wiens kattengedichten wereldberoemd werden door de musical Cats, gaf zijn katten menselijke eigenschappen. Wiersma schreef daarentegen tien van de twaalf liedjes vanuit de gevoelswereld van de kat. Ze begeleidt de nummers welluidend op klassieke gitaar, en bij elk lied zet ze een bijpassende zangstem op. Dat maakt de nummers des te geestiger. Zoals de slimmepoes, die bij voorkeur op de NRC soest: „De Story dat is meer voor simpele poezen / u begrijpt dat ik De Telegraaf ook vermijd”.