Gambiaanse president zwicht niet voor dreiging militaire inval

De Gambiaanse president Yahya Jammeh heeft de deadline om op te stappen laten passeren, maar de aangekondigde militaire inval van Senegal en Nigeria laat nog op zich wachten.

De straten in de Gambiaanse hoofdstad Banjul zijn uitgestorven.
De straten in de Gambiaanse hoofdstad Banjul zijn uitgestorven. Foto AP

President Yahya Jammeh van Gambia heeft sinds het verlopen van de deadline voor zijn aftreden om middernacht nog niets van zich laten horen. Het leger van buurland Senegal heeft zich aan de grens met Gambia gepositioneerd en dreigde het land binnen te vallen wanneer Jammeh om middernacht nog geen afstand van de macht had gedaan. Hoewel de deadline inmiddels is verlopen en Jammeh niet is opgestapt, zijn er nog geen meldingen van binnengevallen troepen.

De Mauritaanse president Mohamed Ould Abdel Aziz heeft woensdagavond laat nog een vruchteloos gesprek gehad met Jammeh, die weigert zijn verkiezingsnederlaag te accepteren. Aziz is volgens Reuters vlak voor middernacht vertrokken naar Senegal om daar te overleggen met president Macky Sall. Daarbij zou ook de in december tot opvolger van Jammeh gekozen Adama Barrow aanwezig zijn.

Hoge militairen van het Senegalese leger zeiden eerder tegen AP en Reuters dat hun troepen klaarstaan om het kleinere buurland, dat volledig begrensd wordt door Senegal, binnen te vallen. Volgens kolonel Abdou Ndiaye wordt er pas ingegrepen als de diplomatieke weg definitief doodloopt:

“We wachten de deadline om middernacht af. Als er geen politieke oplossing wordt gevonden, zullen we in actie komen.”

Volgens onze correspondent Koert Lindijer, die zich in de Senegalese hoofdstad Dakar bevindt, zijn er woensdag ook Nigeriaanse militairen geland op het vliegveld van Dakar. Het zou om ongeveer achthonderd soldaten gaan. De Nigeriaanse luchtmacht heeft tegenover Reuters bevestigd dat het troepen naar Senegal heeft gestuurd om eventueel in te grijpen in het Gambiaanse conflict.

Lees ook: Gambia vreest harde confrontatie

De chef van het Gambiaanse leger Ousman Badjie zegt tegen AFP dat zijn troepen de Senegalezen niet zullen gaan bevechten als die het land binnenvallen:

“We gaan onszelf niet in een militair conflict storten, dit is een politiek probleem. Ik laat mijn mannen niet in een ‘stupid fight’ terechtkomen. Ik hou van mijn mannen.”

Het hele leger van Gambia bestaat uit niet meer dan zo’n 2.500 man, dus heel veel weerstand kunnen ze ook niet bieden.

VN-resolutie

Senegal heeft woensdagavond onder de leden van de VN-Veiligheidsraad een resolutie verspreid waarin het vraagt om volledige steun voor het regionale economische samenwerkingsverband Ecowas om “alle maatregelen te kunnen nemen die benodigd zijn om de wil van het Gambiaanse volk te respecteren”.

Senegal is op dit moment tijdelijk lid van de Veiligheidsraad. De Ecowas dreigde al eerder geweld te gebruiken om Jammeh af te zetten als president. Naast Senegal en Nigeria heeft ook Ghana toegezegd te helpen bij een militaire interventie.

De afgelopen dagen ontvluchtten de lokale bevolking en toeristen massaal het land uit angst voor een gewelddadige confrontatie. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken heeft het reisadvies naar het populaire vakantieland aangescherpt.

In alle vroegte zijn deze donderdagmorgen nog twee toestellen geland met de laatste Nederlandse vakantiegangers die weg wilden uit Gambia. Het gaat om vliegtuigen van de reisorganisaties Corendon en van TUI. Volgens het Calamiteitenfonds hebben in totaal zo’n 1800 toeristen hun vakantie voortijdig beëindigd.

De straten in de Gambiaanse hoofdstad Banjul zouden uitgestorven zijn.

Noodtoestand

President Jammeh verloor in december vorig jaar de verkiezingen in Gambia van zijn politieke tegenstander Adama Barrow. Hoewel hij zijn nederlaag in eerste instantie erkende, veranderde hij later van standpunt. Nu weigert hij afstand te doen van de macht omdat er zich onregelmatigheden zouden hebben voorgedaan op de verkiezingsdag.

De afgelopen tijd heeft Jammeh zijn regering opgedragen om zijn autoriteit te verstevigen. Zo heeft de Gambiaanse overheid de noodtoestand uitgeroepen en werd afgelopen dinsdag een resolutie aangenomen door het nationale parlement die het mogelijk maakt voor Jammeh om drie maanden langer in functie te blijven.

Tegelijkertijd wordt de roep van buurlanden en andere regionale mogendheden aan Jammeh om op te stappen steeds luider. De Afrikaanse Unie heeft laten weten vanaf donderdag Jammeh niet meer te erkennen als regeringsleider van Gambia.