Irak

Iraakse leger claimt herovering oostelijk deel IS-bolwerk Mosul

Het Iraakse regeringsleger heeft het oostelijke deel van de stad Mosul heroverd op strijders van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dat meldde de Iraakse luitenant-generaal Talib Shaghati woensdag. Volgens Shaghati heeft de antiterreurbrigade van het regeringsleger IS verdreven uit alle wijken die ze moest aanvallen. „Vandaag vieren we de bevrijding van Oost-Mosul”, zei Shaghati. Ten oosten van de Tigris, de rivier waaraan de stad ligt, is het nog slechts in een klein gebied onrustig. Het leger vecht hier nog met IS-strijders. In oktober begonnen de Iraakse regeringstroepen met Amerikaanse luchtsteun het offensief op IS-strijders in Mosul, de op een na grootste stad van Irak. Nu het leger de controle terug lijkt te hebben over Oost-Mosul, gaat het zich op het westen van de stad richten. (Reuters, AP)