Internationaal Gerechtshof

Oekraïne klaagt Rusland aan in Den Haag

Wrakstukken van de MH17.Foto AFP
Wrakstukken van de MH17.Foto AFP

Oekraïne heeft een aanklacht ingediend tegen Rusland bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Aanleidingen zijn de annexatie van de Krim in 2014 en steun aan separatisten in Oost-Oekraïne. Dat schrijft het hof dinsdag in een verklaring. Rusland zou volgens Kiev het Internationale Verdrag ter bestrijding van de financiering van terrorisme hebben overtreden, dat beide landen hebben ondertekend. „Gedurende haar onrechtmatige agressie in Oekraïne heeft de Russische Federatie minachting getoond voor de fundamentele rechten van de mens van het Oekraïnse volk”, lichtte de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin in een verklaring toe. Ook zou Rusland zich schuldig maken aan discriminatie van de Krim-Tataren, de oorspronkelijke bevolking van de Krim. Oekraïne wil ook dat het hof erkent dat Rusland verantwoordelijk was voor de MH17-ramp in 2014. Internationaal onderzoek onder leiding van Nederland concludeerde in 2016 dat het toestel door een Russische raket is neergehaald, afgeschoten vanuit rebellengebied. (NRC)