In de geest van oude punkers van weleer

IFFR biedt een speciaal film- programma over opstandige herrieschoppers.

Vrouwen grijpen de macht in Japanese Girls Never Die.
Vrouwen grijpen de macht in Japanese Girls Never Die.

Nocturama van Bertrand Bonello is op IFFR te zien als het vlaggenschip van het filmprogramma A Band Apart, dat zich toelegt op films over outsiders die tegen de gevestigde orde aanschoppen. Aanleiding: veertig jaar geleden brak punk uit in Engeland. Maar het zou niet erg van de geest van punk getuigen om daar nu weemoedig en museaal op terug te blikken. Het IFFR richt zich dan ook op „moderne films met dezelfde rauwe energie van toen”.

In het programma is behalve Nocturama ook Alipato: The Very Brief Life of an Ember te zien, over een straatbende van heel jonge kinderen die leven in de slums van Manilla in 2025, als de stad geheel verduisterd is door smog. De Kosta-gang – Kotelet, Afro, Bulldog, Milkface en The Boss – vermaakt zich daar prima, in een episodische film van Khavn de la Cruz, de regisseur van Mondomanila.

Uit België komen de eerste drie afleveringen van de nieuwe televisieserie Generatie B, die vanaf 8 februari zal worden uitgezonden op Canvas. In de toekomst wordt de economische status van België verlaagd van AA+ naar B. De jongeren voelen de gevolgen van de zware economische crisis, terwijl de babyboomers goed voor zichzelf blijven zorgen in deze absurde komedie.

Van regisseur Daigo Matsu is Japanese Girls Never Die te zien, over alledaags seksisme in Japan, naar een roman van Misaki Setoyama. Haruko leidt een onopmerkelijk leven, tot ze op een dag is verdwenen. Drie vrouwen van een graffiti-crew maken haar gezicht in heel Tokio bekend. Ondertussen belaagt een groep Japanse schoolmeisjes in uniform mannen, uit woede over seksisme.

Maudite Poutine van Karl Lemieux uit Quebec hoeft zich over zijn punk-geloofsbrieven geen zorgen te maken. Lemieux gaat in zijn eerste speelfilm terug naar zijn gewelddadige jeugd op het Canadese platteland, toen noise, punk en skateboarden de enige uitwegen waren. De hoofdpersoon van A Taste of Ink van Fransman Kévin Azaïs is de zwaar getatoeëerde zanger van agressieve hardcore. Hij heeft kort geleden zijn moeder verloren en laat zijn oog vallen op de nieuwe vriendin van zijn vader. Achter zijn agressieve houding gaat flink wat levensangst schuil.