Recensie

Recensie Muziek

Hogenhuis is klaar voor de volgende stap

Jazz

Maarten Hogenhuis Trio Mimicry

Met zijn vinnig souljazz spelende bandje BRUUT! toerde hij afgelopen najaar met Wilfried de Jong door de Nederlandse theaters. Daarnaast speelt hij met gitarist Reinier Baas en in Krupa & The Genes. Saxofonist Maarten Hogenhuis – gevoelvolle toon, subtiel spel, helder solowerk – bezit de glans van talent dat zich schrap zet om de volgende sprong te kunnen maken: bekendheid als bandleider en componist. Het Maarten Hogenhuis Trio, met bassist Thomas Rolff en drummer Mark Schilders, brengt op Mimicry zeven eigen composities, twee deeltjes uit Duke Ellingtons ‘The Queen’s Suite’ en de jazzstandard ‘Tea for Two’. Vergeleken bij het debuut van Hogenhuis, 4/3 uit 2014, heeft hij gewonnen aan klank en kracht. Even staat de tijd stil. Het is onopgesmukte, dichtbij opgenomen jazz van een trio dat zachtjes dwingt en overtuigt.