Recensie

Recensie Muziek

Geboorte van nieuwe muziek raakt tedere snaar

Klassiek

Hubert Hoffmann From Heaven on Earth

Luitist Hubert Hoffmann bezocht enkele jaren terug de Benedictijner Abdij van het Oostenrijkse Kremsmünster, waar – zo hoorde hij – nog enkele oude instrumenten lagen. Hij ontdekte er partituren van 17de-eeuwse luitmuziek, geschreven door de monnik Ferdinand Fischer. Met diens meesterlijke spel, stond in de kronieken, verzachtte hij de eenzaamheid in zijn cel. Hoffmann stuitte op een prachtige reeks variaties, afwisselend speels en meditatief. Wie de opname hoort en de ogen sluit, hoeft geen moeite te doen om zich in die ruimte te wanen. Het is alsof je bij de geboorte van deze muziek aanwezig bent. Diep en helder werpen de noten de luisteraar terug in een wereld die zowel verleden als heden weerspiegelt: oude tradities en eigen gedachten. Hoffmann raakt een tedere snaar.