Filmoverzicht: Hitchcockiaanse thrillers en saai Manchester by the Sea

De filmredactie van NRC recenseert de nieuwe films van deze week. Wat mag je niet missen, en wat kun je overslaan?

 • ●●●●●

  Manchester by the Sea: Drama

  Bij vlagen is Manchester by the Sea tergend saai, net zo flegmatiek als hoofdpersoon Lee (Casey Affleck) zelf. Als je alle kwalen en plagen die de disfunctionele familie Chandler teisteren inventariseert, dan heb je genoeg voor een volbloed melodrama. Maar Lonergan filtert ze allemaal via het indirecte temperament van zijn hoofdfiguur tot bevroren drama, en daar moet je niet ongeduldig van worden. Lees de recensie: Casey Affleck als slapende vulkaan.

  Regie: Kenneth Lonergan. Met: Casey Affleck, Michelle Williams, Kyle Chandler. In: 32 bioscopen.

 • ●●●●

  On the Other Side (S one strane): Thriller

  Het zijn heel gewone vragen die ten grondslag liggen aan het psychologische drama On the Other Side (S one strane). Kunnen we ooit ontsnappen aan ons verleden? Kunnen we ooit echt vergeven? Maar snel nadat wijkverpleegster Vesna telefoontjes heeft gekregen van een man die beweert haar echtgenoot te zijn, worden het ingewikkelde kwesties. Dat regisseur Ogresta met films over dit soort dilemma’s de lieveling is van de Kroatische filmindustrie blijkt uit het feit dat On the Other Side zijn derde film is die door zijn land werd ingezonden voor de Oscars. Lees de recensie: Verzwegen verleden leidt tot hitchcockiaanse suspense

  Regie: Zrinko Ogresta. Met: Ksenija Marinkovic, Lazar Ristovski, Tihana Lazovic. In: 8 bioscopen.

 • ●●●●

  Cartas da Guerra: Drama

  In Cartas da Guerra valt vanaf het eerste moment vooral het contrast op: tussen de bloemrijke, van liefde overlopende taal van de voice-over en de treurigheid op het scherm. In eerste instantie zijn dat Portugese soldaten die in een te decadent cruiseschip richting Angola varen. Zodra ze aan land gaan verandert deze decadentie in eindeloos wachten in stoffige legerkampen, afgewisseld met gruwel en radeloosheid. Alles in prachtige zwart-witbeelden. Lees de recensie: Liefdesbrieven uit een legerkamp.

  Regie: Ivo M. Ferreira. Met: Miguel Nunes. In: 8 bioscopen

 • ●●●●●

  Into the Forest: Drama

  Into the Forest is opmerkelijk omdat het dystopische verhaal geheel verteld wordt vanuit een vrouwelijk perspectief. Mannen verdwijnen al snel uit beeld in de film van de Canadese regisseuse Patricia Rozema (I’ve Heard the Mermaids Singing, Mansfield Park) naar het gelijknamige romandebuut van de Amerikaanse schrijfster Jean Hegland, of treden hooguit nog als agressor op. Overleven is in Into the Forest niet een kwestie van wie het beste kan vechten, maar van vindingrijkheid en kennis verzamelen.Lees de recensie: Overleven dankzij de boekenkast

  Regie: Patricia Rozema. Met: Ellen Page, Evan Rachel Wood, Callum Keith Rennie, Max Minghella. In: 9 bioscopen.

 • ●●●●●

  Tour de France: Roadmovie

  Regisseur Rachid Djaidani verzoent het Franse platteland met de banlieue en grijpt Depardieu zijn kans om wat afstand te nemen van het zelfgeschapen karikatuur van reactionaire Poetinfan. Jammer dat zulks niet in een betere film kan, want het door een grauwsluier gefilmde Tour de France mist frisse ideeën, pakkende scènes, prikkelende dialogen en acteurs die in Depardieus toch kolossale schaduw kunnen staan. Lees de recensie: Depardieu vol goede bedoelingen

  Regie: Rachid Djaidani. Met: Gérard Depardieu, Sadek. In: 10 bioscopen.

 • ●●●●

  Split: Psychothriller

  Het is lang geleden dat M. Night Shyamalan in één adem genoemd werd met Alfred Hitchcock of Brian De Palma. Ditmaal knoopt Shyamalan zijn uitwaaierende plotlijnen weer eens knap samen in de opwindende finale. Griezel Kevin (James McAvoy) ontvoert drie schoolmeisjes; hij lijdt aan een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS), zoals gespleten persoonlijkheid nu heet, met liefst 23 alter ego’s.Methodische nerd Dennis (zwarte koltrui), kille gouvernante Patricia en ondeugend kind Hedwig hebben Kevin onder controle genomen. Zij willen het pad voor ‘Het Beest’ effenen, een monster dat hongert naar ‘onpure’ meisjes. Kevins psycholoog Karen Fletcher (Betty Buckley) ruikt onraad. Lees de recensie: Griezel met 23 alter ego’s.

  Regie: M. Night Shyamalan. Met: James McAvoy, Betty Buckley, Anya Taylor-Joy. In: 64 bioscopen.

 • ●●●●●

  Storm: Letters van vuur: Historische jeugdfilm

  Er zijn parallellen te trekken tussen jeugdfilm Storm: Letters van vuur en nu. Maar zou de doelgroep die zelf ook zien? De film is gesitueerd net na de uitvinding van de boekdrukkunst, en draait om een pamflet van Luther dat naar het katholieke Antwerpen wordt gesmokkeld. Het nadeel is dat vóórdat drukkerszoon Storm kan doen waar de film zijn charme aan ontleent, namelijk met het weesmeisje Marieke proberen dat pamflet uit handen van de inquisitie houden, het alleen volwassenen zijn die de gebeurtenissen in beweging zetten. Alleen buiten hun zicht zijn de kinderen autonoom.

  Regie: Dennis Bots. In: 107 bioscopen.

 • ●●●●●

  Magnus: Documentaire

  Zelden een schaakdocumentaire gezien waarin geen poging wordt gedaan het spel duidelijk te maken. Na vier zetten zijn er ontelbare mogelijkheden, verduidelijkt de film over Magnus Carlsen. Dat is het. De Mozart van de schaak wordt Carlsen genoemd. Niet alleen doordat al op jonge leeftijd duidelijk werd hoe geniaal hij speelt, maar doordat hij altijd zoekt naar creatieve oplossingen. De Noor werd in 2013 wereldkampioen door te winnen van de Indiase titelhouder Viswanathan Anand. Eigenlijk is Magnus vooral een feelgoodfilm over hoe een stabiel thuis voorkomt dat jonge mensen met eigenzinnige breinen verdwalen in hun geest. Vet zet de film aan hoe de intuïtieve Magnus soms ten prooi valt aan impulsief spelen: hij wil geen zetten doen die door de computer zijn bedacht, zoals Anand. Van schaken weet je niets na deze film, wel dat intuïtie een bron van rijkdom is.

  Regie: Benjamin Ree. In: 23 bioscopen.